Liesbeth van Meurs, Jaap Lagendijk en Hermien Hekkelman vinden de Torenkaars van de Maartenskerk een prachtig cadeau.
Liesbeth van Meurs, Jaap Lagendijk en Hermien Hekkelman vinden de Torenkaars van de Maartenskerk een prachtig cadeau. Babs Bouwman

Toren van Maartenskerk als kunstwerk

Verenigingen

DOORN Het onderhoud van de Maartenskerk is een grote kostenpost. Om dit historische en cultureel waardevolle Rijksmonument te behouden, organiseert Stichting Vrienden van de Maartenskerk evenementen en activiteiten in de kerk.

Babs Bouwman

Vorig jaar ontstond het idee, naar voorbeeld van de Utrechtse Domtoren, kaarsen te laten maken van de kerktoren. De kaarsenmakerij van Bartiméus was direct enthousiast over het plan. Het begin van een mooie samenwerking.

Sinds de oprichting in november 2018 is het bestuur van Stichting Vrienden van de Maartenskerk op zoek naar extra mogelijkheden om geld in te zamelen voor het onderhoud van het gebouw. Voorzitter Jaap Lagendijk: ,,Het idee om een kaars van de kerktoren te laten maken, sloeg direct aan." Toen bleek dat het kunstwerk gemaakt kon worden bij de kaarsenmakerij van Bartiméus, was de kogel helemaal door de kerk.

TIJDROVEND Een bevriende kunstenaar Jos Sinninghe maakte de toren in klei. Met dat model kon de kaarsenmakerij aan de slag: ,,Het was een hele uitdaging om een goede mal te maken", vertelt werkbegeleider Hermien Hekkelman. In de werkplaats maakten ze vijfhonderd torenkaarsen: een tijdrovende klus, want zo'n dikke kaars moet wel een hele dag afkoelen. Overigens maakt de werkplaats nog veel meer mooie kaarsen, goede reden voor een bezoekje aan 't Ogenblikje: de winkel waar je producten koopt, die gemaakt zijn in één van de Bartimeus-werkplaatsen.

STRESS Hermien Hekkelman vindt het een mooi project. Omdat de mal zo'n mooie grote opening aan de bovenkant heeft, konden bijna alle cliënten helpen met vullen. ,,Fijn dat er voldoende tijd was om er rustig aan te werken. Want het is belangrijk dat onze cliënten niet onder stress werken", vertelt Hekkelman. Iedere keer als er vijftig torenkaarsen klaar waren, kreeg Jaap Lagendijk weer een telefoontje. Zodat het bestuur met vrijwilligers de doosjes erom heen konden vouwen om ze geschikt te maken voor de verkoop. 

CADEAU Een Torenkaars van de Maartenskerk kost 14,95 euro. Deze opbrengst, minus de productiekosten van Bartiméus en verpakking, komt volledig ten goede aan het onderhoud van de kerk. Leuk om een Torenkaars in een kerstpakket te doen of om cadeau te geven in deze feestelijke decembermaand.

De torenkaarsen zijn ook verkrijgbaar bij: The Read shop, Van Veldhuizen womenswear, Villa Flora, Veldhuysen bloemisten en Van den Berg's rijwielspeciaalzaak. Voor grotere hoeveelheden is het handig een mail te sturen naar: info@vriendenvandemaartenskerk.nl. Of te bellen met Jaap Lagendijk: 06-5328 3592.

Wat als de vijfhonderd Torenkaarsen uitverkocht zijn? ,,Wie weet komt er weer een nieuwe oplage", zegt Liesbeth van Meurs, die de communicatie en PR van de Stichting voor haar rekening neemt. De Stichting Vrienden van de Maartenskerk blijft altijd op zoek naar inkomstenbronnen. Wie de Maartenskerk een warm hart toe draagt, kan Vriend worden voor een vast bedrag per jaar. Vanzelfsprekend zijn alle donaties welkom. Want met elkaar moeten we ervoor zorgen dat dit bijzondere ijkpunt in Doorn blijft bestaan.

Kijk ook eens op www.vriendenvandemaartenskerk.nl        

advertentie
advertentie
Afbeelding
Droogte geselt museumpark Huis Doorn 1 uur geleden
Afbeelding
Cultuur snuiven tijdens Kastelentocht van De Stichtse Aanspanning 5 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 7 aug, 07:30
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Barbara Brouwer stopt met goud als international: ‘Op het hoogtepunt gestopt’ 4 aug, 07:30
Afbeelding
Veiligheidsregio: ‘Verhoogd risico op natuurbrand’ 3 aug, 18:04