(v.l.n.r.) Jan Sinoo, Kees Jansma en Peter Beets verheugen zich op een boeiend concert in de Maartenskerk.
(v.l.n.r.) Jan Sinoo, Kees Jansma en Peter Beets verheugen zich op een boeiend concert in de Maartenskerk. Babs Bouwman

Jazzconcert met Peter Beets in Maartenskerk

23 oktober 2019 om 08:53 Muziek

DOORN Een musicus met wereldfaam uit de jazzwereld speelt in de Maartenskerk in Doorn. Op vrijdag 8 november brengt jazzpianist Peter Beets, samen met Marius Beets en Tim Hennekes, een Gershwin-repertoire ten gehore. Peter Beets: ,,Met deze muziek wil ik contact leggen met de ziel van de luisteraar." Gershwin heeft tijdloze kunst naar de straat gebracht en toegankelijk gemaakt tot in de huiskamer. Iedereen kent zijn muziek en voelt die verbondenheid.

Babs Bouwman

Beets komt uit een muzikale familie. Van zijn moeder, klassiek pianist en zangeres, mocht hij op 6-jarige leeftijd beginnen met pianospelen. Geen dag eerder. Het begon met een half uur per dag en al snel kwam er verplicht een tweede instrument bij. Met zijn twee oudere broers, saxofoon en bassist, speelt hij nog regelmatig samen. Beets wordt bewonderd om zijn virtuoze, razendsnelle spel, dat herinneringen oproept aan zijn idool Oscar Peterson. Hij ontwikkelde zich tot een veelgevraagd begeleider van de zangeressen Rita Reys, Dee Daniels en Deborah Brown. En van instrumentalisten als Curtis Fuller, Joe Cohn. Sinds 1998 is hij de vaste pianist van The Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Voor Stichting Vrienden van de Maartenskerk een hele eer dat hij naar Doorn komt. Beets denkt daar zelf anders over: ,,Je kan niet groot worden, zonder klein te blijven".

MARKANT De Stichting Vrienden Maartenskerk is een jaar geleden opgericht en staat los van de kerkelijke gemeenschap. Het historische gebouw vraagt om extra budget en onderhoud waar de gemeenschap niet meer in kon voorzien. Jan Sinoo werd gevraagd mee te denken hoe er geldstromen gerealiseerd kunnen worden, zodat dat het mooie karakteristieke gebouw blijft bestaan. Kees Jansma, voormalig sportjournalist en perschef van Oranje, is lid van het Comité van Aanbevelingen van de Stichting. ,,Door mijn moeders fascinatie bezocht ik vroeger, en nog steeds, veel kerken". Sinds een jaar of 12 woont hij in Doorn en is hij betrokken geraakt bij de Maartenskerk. ,,Een markant punt in de gemeente wat beslist behouden moet blijven", vindt Jansma.

De Maartenskerk is geroemd vanwege zijn geweldige akoestiek, waar muziekliefhebbers volop kunnen genieten van de tribute aan Gershwin. De musici kennen de nummers van binnen en buiten en door te improviseren creëren ze met elkaar een soort polyfonie (red: meerdere melodieën tegelijk) en stoken ze met de bekende nummers langzaam het ritme op. Samen met het publiek zetten ze alles op alles om iets unieks neer te zetten en nemen ze de luisteraars mee naar de sterren.

Jan Sinoo hoopt met de bijzondere concert een groot publiek aan te boren dat als basis dient voor een terugkerend evenement in de Maartenskerk. Voor meer informatie en tickets ad. 25 euro, kijk op: www.vriendenvandemaartenskerk.nl. De culturele agenda voor komend jaar is een boeiend programma, met de ambitie om van elke avond iets moois te maken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie