Afbeelding
Jeanine Roos - Jamsessie

Muziekschool Leersum bestaat 2,5 jaar

14 augustus 2019 om 06:22 Muziek

LEERSUM Jeanine Roos startte 2,5 jaar geleden met haar eigen muziekschool in Leersum. De eerste start in de vergaderzalen van De Binder was nog voorzichtig. Maar na ruim een jaar bleek het zo goed te lopen dat ze de volgende stap durfde te zetten. Ze verhuisde naar de bovenverdieping van De Binder en heeft daar nu naast de bibliotheek haar eigen ruimte. Inmiddels heeft Muziekschool Leersum vijf docenten die les geven aan de meer dan honderd leerlingen van alle leeftijden.

Hubert van Zanten

Muziek maken zit Jeanine Roos in het bloed. Ze komt uit een muzikale familie, de afwas werd altijd meerstemming gedaan. Voor Roos was muziek de normaalste zaak van de wereld. Later kwam ze er pas achter dat dat niet voor iedereen geldt. Op haar dertiende zong ze in het kerkkoor haar eerste solo, maar dat was helaas nog geen succes. De zenuwen sloegen toe. Maar het smaakte wel naar meer. Op haar zestiende ging ze vaak naar jamsessies om samen met anderen muziek te maken. En ze zong in haar eerste bandje 'Sixpack', een groep bestaande uit zes muzikanten. Later speelde ze in meer coverbands.

MUZIEKSCHOOL Ondertussen startte ze ook met het geven van zangles en kwamen er vragen of ze ook iemand kende voor pianoles. Omdat er verder geen aanbod was in Leersum bedacht Roos dat het wel mogelijk moest zijn om dit zelf te faciliteren. Muziekschool Leersum was geboren. Inmiddels geeft de muziekschool ook muziekles op Daltonschool Meander. Een keer per week krijgen de leerlingen les van een bevoegde docent. Maar op de andere Leersumse scholen is Muziekschool Leersum actief. In het voorjaar dirigeerde Roos voor het SchoolKorenFestival CBS De Schakel die in de voorronde strandde en CBS De Hoeksteen die in de finale stond. Zij haalden daar de prijs voor de beste presentatie binnen. Roos vond het leuk om te doen en was positief verbaasd over de muzikaliteit op de scholen. Met beide scholen heeft ze zesmaal gerepeteerd. En in die tijd moesten de kinderen drie liedjes, de choreografie en de presentatie uit het hoofd leren.

MEEDOEN Wat Jeanine Roos betreft ging het SchoolKorenFestival om het meedoen, het leren luisteren en het ontwikkelen van de creativiteit en de muzikaliteit van de kinderen. Toch merkte ze wel dat de kinderen de druk meenamen die zij kennen van de televisie, zoals The Voice Kids. En dat vindt ze jammer: ,,Je moet lak hebben aan wat men van je vindt", aldus Jeanine. ,,De grootste muzikanten waren toch ook anders dan de anderen?"

KINDERKOOR De energie die Jeanine terugkreeg van de kinderen die meededen met het SchoolKorenFestival inspireerde haar om zelf ook een kinderkoor op te richten. Dat werd Kinderkoor 'Believe it'. Roos: ,,Met zingen in een koor leer je samenwerken, creatief nadenken, opletten en hun muzikaliteit wordt gestimuleerd. Kinderen kunnen altijd op maandag om 15.00 uur langskomen om te 'kijken' of 'Believe it' wat voor hen is en zelf ervaren hoeveel plezier we hebben. En als je al op muziekles ingeschreven staat bij de Muziekschool, mag je gratis meedoen met het koor."

Roos gaat vooral uit van het plezier van muziek maken. Liever leert ze haar leerlingen een liedje dan dat ze stap voor stap volgens een boekje moeten werken. ,,En als ze even de kriebels in de billen hebben, kunnen ze altijd een rondje rennen. 'Never be normal', wees uitbundig en heb vooral plezier in de muziek."

In september begin het nieuwe lesseizoen weer. Voor meer informatie: www.muziekschoolleersum.nl. Elke eerste zaterdag vanaf 14.00 uur is er een jamsessie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie