Overhandiging opbrengst statiegeldactie aan het afdelingsbestuur.
Overhandiging opbrengst statiegeldactie aan het afdelingsbestuur. Chris van der Weide

Statiegeldactie voor Leersumse Zonnebloem

31 juli 2019 om 06:18 lokaal

LEERSUM Voor de meeste Leersumers is het een bekend gegeven. De grote bak naast het statiegeldapparaat in de supermarkt waar het statiegeldbonnetje gedoneerd kan worden. De afgelopen tijd was de opbrengst bestemd voor de Nationale Vereniging De Zonnebloem afdeling Leersum. Vrijdag is de opbrengst van 1.028,95 euro van de statiegeldactie overgedragen aan het afdelingsbestuur.

Hubert van Zanten

Nico Spierenburg, bedrijfsleider van de supermarkt, is trots op zijn klanten. Bij de omliggende vestigingen wordt er wekelijks ongeveer 55 euro opgehaald. Hier in Leersum is dat bijna altijd het dubbele. De eerste week stond er voor de supermarkt ook iemand loten te verkopen en zijn er vrijwilligers langs de huizen in het dorp gegaan. Voor wie ze nog gemist heeft, bij de stand van de Zonnebloem tijdens het Bloemencorso zijn ze nog te koop.

OPBRENGST Er wordt veel geld opgehaald en penningmeester Anneke Bos - De Vor legt uit waar dat voor gebruikt wordt. ,,Elke maand organiseren wij een uitje voor ruim dertig gasten. Wij noemen de deelnemers gasten. Voor de begeleiding zijn vrijwilligers nodig; op elke drie gasten een vrijwilliger. De gasten betalen een eigen bijdrage van 5 tot maximaal 25 euro, afhankelijk van de activiteit. En wie het echt niet kan betalen, mag tweemaal gratis met een uitje mee. De vrijwilligerskosten, zoals de entreekaartjes, worden betaald vanuit de opbrengst vanuit bijvoorbeeld de loterij. De statiegeldactie maakt het mogelijk dat de jaarlijkse dagtocht door kan gaan. Deze kost meestal 45 euro per persoon, maar daar hoeven de gasten maar de helft van te betalen."

DAGTOCHT Dit jaar is de dagtocht een drie uur durende molencruise door het Groene Hart. Aan boord van een salonboot wordt er gevaren langs pittoreske dorpjes en molens. Anneke vertelt ,,Dan loop je door het dorp en komt er iemand naar je toe. Mevrouw, mijn moeder heeft zo'n fantastische dag gehad, bedankt. Dat is waar je het voor doet."

EENZAAMHEID De Zonnebloem is er voor volwassen mensen met een lichamelijke beperking. Activiteiten die voor veel mensen vanzelfsprekend zijn zoals boodschappen doen, even naar de bibliotheek kan heel lastig zijn. En als het huis uitgaan moeilijk wordt, dan ligt de eenzaamheid op de loer. Voor sommigen is het drie wekelijkse bezoekje van een Zonnebloem vrijwilliger het enige sociale contact dat zij nog hebben. In Leersum maken 105 mensen gebruik van de diensten van de Zonnebloem. Veelal zijn dit ouderen, maar ook enkele jongeren.

VRIJWILLIGERS Net zoals de 'gasten' worden de vrijwilligers ook steeds ouder. Voorzitter Frans Groot benadrukt dat er van de ongeveer dertig vrijwilligers ook enkele jongeren zijn, maar dat kunnen er meer worden. ,,De Zonnebloem is natuurlijk bekend van de uitjes, maar de drie wekelijkse bezoekjes zijn zeker zo belangrijk. Hoe die ingevuld worden verschilt per persoon. Soms gaan ze samen naar het museum. Met een klein groepje ga ik wel eens naar de charitybox van FC Utrecht. Dat is altijd een bijzondere gebeurtenis."

ACTIVITEITEN Groot is bestuurslid (geweest) van meerdere organisaties. ,,Wat ik zo bijzonder van de Zonnebloem vindt, is dat het een mooie mix van activiteiten is. Enerzijds ben ik bezig met de bestuurstaken, maar ik ben ook direct met de mensen bezig. Meegaan met een activiteit. Je merkt meteen waar je het voor doet. En de dankbaarheid na afloop, dat is zo warm." Ook de Zonnebloem zoekt nog nieuwe vrijwilligers en bestuursleden. Kijk op www.www.zonnebloem.nl/leersum/ voor meer informatie.

advertentie
advertentie