Organist Arjan Veen.
Organist Arjan Veen. Corina Blommendaal

Dit is er deze week te doen op de Heuvelrug

25 juli 2019 om 06:14 Recreatie

HEUVELRUG De Kaap/Stichtse Courant plaatst elke week in de krant een agenda met een selectie van de activiteiten voor de komende week. De agenda wordt samengesteld op basis van het aanbod aan agendaberichten dat via Deel je Nieuws bij de redactie is aangeleverd. De komende week is er onder meer het volgende te doen.

26 juli 2019

Leersum

[Archeologisch koffie uur
[19:00 Hoflaan 31
In de 'Tijdlijn van Leersum', bibliotheek aan de Hoflaan 29-31, wordt vrijdag 26 juli van 19.00 tot 20.00 uur een archeologisch koffie uur gehouden. De tentoonstelling 'Indische mensen in Leersum en Amerongen' is dan ook te bezichtigen. Het boek Djangan Loepah is te koop en daarin worden de verhalen van de Indische repatrianten verwoord. De tentoonstelling en het koffie uur zijn gratis te bezoeken. Aanmelden niet nodig. Koffie/thee en een koek worden gesponsord door Albert Heijn Leersum.

27 juli 2019

Amerongen

[Vaar naar nieuwe natuur in oude stad
[14:15 Rijnsteeg 1
Belangstellenden hebben zaterdag 27 juli de mogelijkheid om mee te varen met het safarischip De Blauwe Bever. De tocht gaat naar het natuurgebied Palmerswaard bij Rhenen. De historische Cuneratoren is overal in het gebied te zien. Vertrek om 14.00 uur van het eiland van Maurik. Het schip vaart naar de het Amerongse Veer, waar een tweede opstapplaats is. De reis gaat verder langs de uiterwaarden van Elst naar Rhenen. Deelnemers kunnen genieten van de Neder-Rijn en de natuur met zicht op de Utrechtse Heuvelrug. Het schip vaart langs de Elster buitenwaarden naar de Palmerswaard, een smal langgerekt natuurgebied ten westen van Rhenen. Palmerswaard is in 2016 opnieuw ingericht. Aan land geeft een gids uitgebreide informatie over de ontwikkeling van de natuur in dit diverse gebied, waar water een belangrijke rol speelt. Er is een nevengeul gegraven, er zijn plassen die ontstaan zijn door vroegere kleiwinning en er is de Rijn. Meer informatie en reserveren: www.deblauwebever.nl/reserveren.

Doorn

[Zomerconcerten Maartenskerk Doorn
[16:00 Kerkplein 1
In de zomerperiode worden in de Maartenskerk in Doorn iedere zaterdag tussen 16:00 en 17:00 uur bijzondere concerten gegeven, waarin het orgel te horen is samen met blokfluit, zang en hobo. Diverse muzikanten van formaat werken mee. De toegang is gratis. Stichting 'Vrienden van de Maartenskerk' organiseert de concertreeks. Deze stichting zet zich in voor het onderhoud van de kerk en culture evenementen in Doorn. www.vriendenvandemaartenskerk.nl

29 juli 2019

Doorn

[Breicafé: breien voor goede doelen
[14:00 Kerkplein 4 4
Gezellig samen met anderen breien voor goede doelen onder leiding van Corrie Bos. Iedere maandagmiddag van 14:00 tot 16:00 uur is dat mogelijk in de Cantina van Cultuurhuis Doorn. Vooraf aanmelden is niet nodig en er zijn geen kosten aan verbonden.

30 juli 2019

Leersum

[Zomergast: mandenmaker Jan Prins
[10:00 Torenzichtlaan 2
Jan Prins is van oorsprong agrariër. Hij ontwikkelde een hobby: manden vlechten van wilgentenen. Door deze levenslange hobby is Jan Prins bekend geworden. Hij maakt tenen manden en allerlei andere attributen, o.a. voor vogeltjes. Op markten en braderieën laat Jan met veel enthousiasme zien hoe dit aloude, natuurlijke handwerk nog altijd springlevend is en nog steeds van deze tijd.

31 juli 2019

Doorn

[Doornse Dis: mee-eten met de pot
[13:00 Kerkplein 4 4
Inwoners van Doorn en omstreken zijn iedere woensdag vanaf 13:00 uur welkom om aan te schuiven aan de Doornse Dis in de Cantina van het Cultuurhuis Doorn. De kok van de Doornse verswinkel 'Wat de pot schaft' kookt een 2-gangenmenu met aansluitend koffie of thee. De kosten per persoon zijn 7 euro. Info: 06-20 97 91 10.

Doorn

[Biljarten in de Cantina
[14:30 Kerkplein 4 4
Lekker ontspannen biljarten? Geniet samen met anderen van dit oude en fascinerende spel. Iedere woensdag vanaf 14:30 uur. Deelname is gratis.

2 augustus 2019

Driebergen

[Zomeravond Bridge bij De Slempers
[19:15 Hoendersteeg 7
Iedere vrijdagavond in augustus zomerbridgen bij De Slempers in HC Hoenderdaal. Vrije inloop met partner tussen 19.00 en 19.20 uur. Deelname 2 euro per persoon. Info: www.bridgeclubdeslempers.nl

3 augustus 2019

Doorn

[Zomerwandeling Bos Hoog Moersbergen
[14:00
De Doornse Historische Vereniging Thorheim houdt zaterdag 3 augustus de zomerwandeling in de bossen van Hoog Moersbergen in Doorn. De start is om 14.00 uur vanaf de oude parkeerplaats op het terrein van het BNMO aan de Audrey Hepburnlaan. De wandeling gaat door het bosgebied in het noordoosten van Doorn, deels over Maarns grondgebied, via Huize Stameren en terug langs de plaats waar ooit het Kasteel Hoog Moersbergen stond. Vervolgens gaan de deelnemers langs de locatie waar zo'n vijftig jaar geleden zigeuners en hun paarden hun verblijfplaats hadden, terug naar de parkeerplaats. Tijdens de wandeling ziet de groep welke veranderingen in dit gebied de laatste jaren hebben plaatsgevonden. De wandeling gaat over makkelijke paden en duurt ongeveer anderhalf uur.

6 augustus 2019

Leersum

[Emigreren naar Brazilië
[10:00 Torenzichtlaan 2
Een ontmoeting met een groep Nederlandse boeren die in de vijftiger en zestiger jaren van de vorige eeuw emigreerde naar Brazilië. Hoe moeilijk het was en hoe mooi het (vaak) geworden is. En hoe lang blijf je eigenlijk Nederlander? Jan Stelwagen vertelt erover op 6 augustus.

12 augustus 2019

Doorn

[Breicafé: breien voor goede doelen
[14:00 Kerkplein 4 4
Gezellig samen met anderen breien voor goede doelen onder leiding van Corrie Bos. Iedere maandagmiddag van 14:00 tot 16:00 uur in de Cantina van Cultuurhuis Doorn. Vooraf opgeven niet nodig.

13 augustus 2019

Leersum

[Komt de ware Jacob uit Spanje?
[10:00 Torenzichtlaan 2
De pelgrimstocht naar het graf van Sint Jacobus in Santiago de Compostela is een heel bijzondere. In onze tijd is er sprake van een nieuwe belangstelling voor Santiago, het is aan de hand van een modern cultureel toerisme. Tijdens de lezing van Frans Loos komen de godsdienstige en kunsthistorische achtergronden uitgebreid aan de orde. Er wordt ook veel aandacht geschonken aan de legende.

14 augustus 2019

Doorn

[Lezing 'Djangan loepah'
[10:00 Kerkplein 4 4
Schrijver Hans van Cappelle geeft woensdag 14 augustus vanaf 10.00 uur een lezing in Cultuurhuis Doorn over 'Het leven in de contractpensions in Leersum en Amerongen 1951-1962' de ondertitel van zijn boek 'Djangan loepah'. Dit betekent 'het is verkeerd om te vergeten'.

Het boek gaat om dan ook om de mensen die in de omgeving zich moesten gaan thuisvoelen. Een verhaal met vele gezichten. De lezing staat gepland één dag voor 15 augustus; de dag van de Capitulatie van Japan en de dag waarop de bevrijding van Nederlands-Indië wordt herdacht.

De lezing in de Cantina van het Cultuurhuis Doorn start van 10.00 uur met inloop 9.45 uur en het duurt tot ongeveer 12.00 uur. De toegang is gratis.

Maarn

[Brei je eigen pop
[14:00 Trompplein 5
Tijdens de zomervakantie is er speciaal voor de jeugd vanaf circa 7 jaar op woensdagmiddag 14 augustus vanaf 14.00 tot 17.00 uur een creatieve activiteit gepland in de Bibliotheek Z-O-U-T vestiging Maarn. Onder begeleiding van Miranda Veelbehr kunnen deelnemers (leren) breien met als resultaat een zelf gebreide pop. ,,Je hoeft niet handig te zijn, je hoeft zelfs niet te kunnen breien, want we werken met breimolens. Dus iedereen kan meedoen! In een uurtje is je pop klaar", aldus de organisatie in een persbericht.

,,Leuk voor jezelf of leuk om cadeau te doen." Tussen 14.00 uur en 16.00 uur is het mogelijk om aan te schuiven in de Bibliotheek. Aanmelden is niet noodzakelijk, maar wel handig. Dit kan via mail naar maarn@bibliotheekzout.nl of telefonisch op nummer 0343-44 27 10 of aan de balie.

Doorn

[Biljarten in de Cantina, ook voor dames
[14:30 Kerkplein 4 4
Lekker ontspannen biljarten? Geniet samen met anderen van dit oude en fascinerende spel. Kom dan ook naar de Cantina. Iedere woensdag vanaf 14:30 uur. Dames en heren zijn welkom en deelname is geheel kosteloos.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie