Tamir Chasson aan de vleugel in de salon.
Tamir Chasson aan de vleugel in de salon. Hans Guldemond

Operagroep The Fat Lady viert eerste lustrum

23 september 2019 om 06:42 Muziek

LEERSUM Operagroep 'The Fat Lady' viert zondag 29 september het eerste lustrum met een operadiner in het onlangs met een Michelin ster bekroonde restaurant 'Voltaire' op 'Parc Broekhuizen'. Tussen de diverse gangen zullen de zangers en zangeressen een overzicht geven van wat zij in de afgelopen vijf jaar allemaal gespeeld hebben; Die Zauberflöte, Orfeo ed Euridice, Dido and Aeneas en de Carmina Burana zullen allemaal voorbij komen.

Hubert van Zanten

Anita Bos, manager van 'Parc Broekhuizen' vertelt wat 'The Fat Lady' voor 'Parc Broekhuizen' betekent en andersom. ,,Al vijf jaar treedt 'The Fat Lady' hier regelmatig op. Tegenwoordig zelfs met een maandelijkse recital in de salon. Een mooie en intieme zaal met uitzicht op de vijver. Elke jaar is er ook een grotere productie. Dit jaar is dat een samenvatting van vijf jaar opera."

LIEFDE Artistiek leider van 'The Fat Lady' is Tamir Chasson, hij is geboren in Israël. In zijn jeugd leerde hij piano spelen, eerst jazz en later klassiek. Na een opleiding in Amerika en een tijdje gewerkt te hebben in Italië werd hij gevraagd om huisdirigent te worden bij de Israeli Opera. Hij was de eerste ontvanger van de Gary Bertini Award voor Jonge Dirigenten. Chasson werkte door het hele land bij verschillende producties. Na zeven jaar volgde een burn-out. In die periode ontmoette hij zijn Nederlandse partner die daar op vakantie was. Chasson kwam naar Nederland. Een jaar later ontstond het plan om een nieuwe operagroep te beginnen.

NAAMGEVING Er moest nog een naam bedacht worden. Chasson wilde absoluut geen voor de hand liggende naam. De brainstormsessie duurde maar en er was nog niks gevonden. Chasson zei toen ,,It ain't over till the fat lady sings". En daar was de naam. De uitdrukking is bekend geworden toen het in de jaren zeventig door een basketbal-verslaggever gebruikt werd. Het betekent dat de uitslag pas bekend is als het eindsignaal heeft geklonken, voor die tijd kan je nog geen uitspraak doen, er kan nog van alles gebeuren. In dit geval klopt het ook. 'The fat lady' slaat uiteindelijk zelfs terug op Wagner's opera 'Der Ring des Nibelungen' die eindigt als 'Brünnhilde' haar laatste aria gezongen heeft.

TALENT Bos vervolgt: ,,'The Fat Lady' is een bijzondere operagroep. Het bestaat uit jonge zangers en zangeressen die net van het conservatorium komen. Voor hen is het vaak moeilijk om een plek te vinden bij een bestaand gezelschap. Deze operagroep kan dan een springplank zijn. Het is ook mooi om te zien hoe Tamir met hen omgaat. Bij de keuze van de stukken worden meestal de zangers gezocht bij het stuk. Hier is het andersom. Tamir kijkt en luistert naar wat het beste bij de zangers past en kiest daar het stuk bij uit. Het is ook geen traditioneel opera. Tamir kort het in en past het aan. Bij de recitals merken we dat er inmiddels een vast publiek komt. Niet elke keer, maar vaak zijn we wel bekende gezichten van mensen die vaker zijn gekomen. En het is ook een divers publiek. Ouders nemen hun kinderen mee en je ziet die kinderen ook genieten."

VERBINDEN Voor Chasson is het verbinden erg belangrijk. Het verbinden tussen leeftijden, culturen en het verbinden van de artiesten met het publiek. 'The Fat Lady' treedt ook graag tussen het publiek op. Maar het mooiste is wel de twinkeling in de ogen van kinderen en als ze af en toe gaan staan om mee te dansen.

Zondag 29 september Operadiner 'The Fat Lady' in restaurant Voltaire te Leersum, aanvang 17.00 uur. Meer informatie op: www.parcbroekhuizen.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie