Op deze plek wil een vastgoedontwikkelaar acht twee-onder-een-kapwoningen bouwen.
Op deze plek wil een vastgoedontwikkelaar acht twee-onder-een-kapwoningen bouwen. Dorpsjournalist.nl

Nieuw bouwplan voor de Beukenlaan

9 januari 2020 om 14:09 Nieuwbouw

DOORN Als het aan een Harderwijks vastgoedbedrijf ligt, komen er aan de Beukenlaan geen vrijstaande villa's maar luxe twee-onder-een-kappers. De projectontwikkelaar heeft daarvoor een plan bedacht en alvast een bouwbedrijf uit Houten in de arm genomen. Wethouder Rob Jorg (VVD) is deze week akkoord gegaan, maar de gemeenteraad moet nog toestemming verlenen.

Michiel Schaaij

Acht jaar geleden zag de toenmalige eigenaar van het perceel aan de Beukenlaan 3 wel brood in de bouw van drie volumineuze villa's. De woningen met dubbele garage moesten elk bijna 1,3 miljoen euro opbrengen. Maar door de crisis op de vastgoedmarkt raakte hij die huizen aan de straatstenen niet kwijt en bleef het bouwterrein braak liggen. 

LUXE De bouwgrond tussen Doorn en Driebergen is sinds enige tijd eigendom van het project- en vastgoedbedrijf NCB. Hoewel villa's in de prijsklasse van boven een miljoen euro de laatste tijd vaker en sneller een koper vinden, denkt de projectontwikkelaar dat er meer behoefte is aan acht iets minder dure twee-onder-een-kaphuizen. 

ONTSLUITING Vier van de nieuwe woningen liggen langs de Beukenlaan. Voor de andere vier moet een nieuwe ontsluitingsweg, haaks op de Beukenlaan, worden aangelegd. Een klein deel van het perceel ligt buiten de zogenoemde rode contour. Omdat daar van de provincie niet zomaar mag worden gebouwd, belooft de projectontwikkelaar dat stukje van het bouwterrein buiten beschouwing te laten. 

DOORSTROMING Omdat zijn plan niet voorziet in het voorgeschreven aantal sociale woningen, maakt het vastgoedbedrijf een afkoopsom van een ton over op de bankrekening van de gemeente. Wethouder Jorg wil dat geld gebruiken voor het stimuleren van goedkopere woningbouw op andere locaties. Hij vindt de geplande woningen aan de Beukenlaan goed passen in de omgeving en denkt dat ze kunnen bijdragen aan het bevorderen van de doorstroming op de woningmarkt.

DEBATTEN Of de Heuvelrugpolitiek de bouw van acht in plaats van drie woningen aan de Beukenlaan ook ziet zitten, moet nog blijken. Later deze maand praat de gemeenteraad voor het eerst over het nieuwe bouwplan. Die discussie zou overeenkomsten kunnen vertonen met recente debatten over een bouwplan voor de Sterkenburgerlaan. 

VETO In oktober maakte een politieke meerderheid bezwaar tegen het achterwege blijven van woningen in het sociale en middensegment. ,,Dure woningen zijn er in Utrechtse Heuvelrug al genoeg", zeiden de tegenstanders voordat ze het bouwplan afbliezen. Als het bouwplan voor de Beukenlaan ook op een politiek veto stuit, mag de projectontwikkelaar alsnog de eerder vergunde drie miljoenenvilla's bouwen. Of hij dat wil, is nog niet duidelijk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie