Afbeelding
Archief BDU Media

Bouwprojecten in Leersum stagneren

20 september 2019 om 13:04 Nieuwbouw

LEERSUM Twee woningbouwprojecten langs de Rijksstraatweg in Leersum zijn vanwege bedrijfseconomische redenen gestokt. Het gaat om bouwplannen voor de plek van het voormalige Knaus-pand en voor het terrein van het inmiddels gesloopte Hotel Vogelesang en het naastliggende brocante-winkeltje. Dat heeft wethouder Rob Jorg (VVD) donderdagavond tijdens een gemeenteraadsbijeenkomst laten weten. 

Michiel Schaaij

STILSTAND Wat precies de oorzaken zijn van de stilstand, wilde Jorg niet onthullen. Beide locaties vormen al jarenlang een doorn in het oog van inwoners en voorbijgangers. Ook de Heuvelrugpolitiek heeft al vaker aan de bel getrokken. Deze keer was het de VVD-fractie die het gebrek aan voortgang bij beide bouwprojecten aankaartte. 

IRRITATIE Volgens wethouder Jorg staat de gemeente machteloos. ,,We kunnen er alleen over in gesprek gaan met de eigenaren van beide percelen. En dat doen we dan ook", aldus Jorg. De stagnatie van de bouw roept in politieke kringen net zoveel irritatie op, als onder inwoners. De kwaliteit van de woonomgeving gaat er door vervallen of half gesloopte panden en opengevallen ruimtes niet op vooruit, aldus raadslid Han Guillaume.

WONINGNOOD Iets verderop aan de Rijksstraatweg ging onlangs het Caravancentrum De Heuvelrug ter ziele. Politieke partijen waren er als de kippen bij om te wijzen op de mogelijkheden van dat terrein in de strijd tegen de woningnood. Wethouder Jorg wees er echter op, dat alleen de huurder en niet de terreineigenaar failliet is gegaan.

LIJKENPIKKERIJ De wethouder wil eerst even afwachten of het caravanbedrijf alsnog een doorstart kan maken. Hij zei niets te voelen voor ,,lijkenpikkerij". Mocht zo'n doorstart niet tot de mogelijkheden behoren, dan wil het college met de eigenaar van het perceel gaan praten over mogelijkheden om een woningbouwproject op die locatie te realiseren. 

KIETELEN Zolang Utrechtse Heuvelrug niet zelf actief grondbeleid gaat voeren, blijft de gemeente echter afhankelijk van particuliere initiatieven van de betreffende terreineigenaren. Volgens Jorg kan hij hen alleen maar ,,kietelen en stimuleren" om voor woningbouw te kiezen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie