Boer Leo doet een poging om de opdracht tot het ontdekken van grootmoeders geheim te ontcijferen.
Boer Leo doet een poging om de opdracht tot het ontdekken van grootmoeders geheim te ontcijferen. Edith Hazelzet

Record bij Boer Leo staat op 36 minuten

5 september 2019 om 06:00 Recreatie

LEERSUM/AMERONGEN Sinds enige tijd is het mogelijk om familie- en kinderfeestjes dicht bij huis op een avontuurlijke manier in te vullen. Diverse escape rooms bieden jong en oud de kans de hersens te laten kraken om een ontsnapping mogelijk te maken.

Edith Hazelzet

Sinds de eerste escape room in 2013 in Nederland zijn deuren opende, nam deze vorm van amusement een grote vlucht. Er zijn er inmiddels meer dan 800, maar in de regio is het aanbod nog relatief nieuw. Leo van Doorn, oftewel Boer Leo, vond het tijd om met iets nieuws te komen voor het vermaak van zijn gasten. Hij blijft zijn bedrijf 'De Boterbloem' aan de Amerongerwetering verbreden. In de wijde omtrek is Boer Leo bekend vanwege zijn camping, B&B, kamelenverhuur, boerengolf èn natuurlijk vanwege zijn speelschuur in combinatie met kinderpartijtjes.

Nu kunnen families en kinderen bij hem ook terecht voor spannende feestjes, waarbij zij opgesloten worden in een 'escape room'. Samen moeten in allerlei spelvormen codes kraken en raadsels oplossen, zodat zij de ruimte binnen een uur weer kunnen verlaten. Het record bij Boer Leo staat op 36 minuten. De spelers van elk feestje krijgen een foto mee naar huis met hun eindtijd.

VEILIG Boer Leo was al diverse malen in aanraking gekomen met het fenomeen van de escape room. ,,Ik had nog twee ruimtes over in de schuur, dus dat paste prima. Ik heb zelf meegedacht over de verhaallijnen en geholpen met het verbouwen. Maar de escape rooms zijn verder helemaal uitgedacht en ingericht door een professional." Sinds april kunnen er nu twee spellen gespeeld worden: 'Grootmoeders geheim' en 'Slapende Boer Leo'. De laatste is wat gemakkelijker. ,,Het is verder volkomen veilig. Na een instructie gaan de deelnemers aan de slag. Er zijn camera's, er is een noodknop en er is contact mogelijk met een walkie-talkie. Drie teams van de brandweer zijn hier bovendien al geweest om de escape rooms uit te proberen. Ze kwamen er niet allemaal op tijd uit. Maar als ik het alleen moest doen, kwam ik er nooit van zijn leven uit." bekent hij eerlijk. De escape rooms bij Boer Leo zijn te koppelen aan diverse soorten arrangementen qua catering.

INTERACTIE Ook in De Binder kunnen sinds enkele maanden door jong en oud op aanvraag escape games gespeeld worden, bij Escape Room Utrechtse Heuvelrug. Deze worden verzorgd door Carel Ketelaars van 'Into The Mirror' uit Maarn. ,,Wij bieden meer een pop-up feestje, waarbij de beleving van het verhaal en het spel voorop staan. Er wordt niemand opgesloten. Het doel is om verbanden te leggen en pittige puzzels in samenspel op te lossen, waarbij uiteindelijk een kluis of een 'break-in-box' geopend kan worden." Ketelaars is er altijd bij om het spel te begeleiden: ,,Ik speel zelf ook een rol. In 'After the heist' ben ik een louche advocaat die vier bendes ertoe aanzet het Rijksmuseum te beroven. Het openen van de kluis en de verdeling van de buit leiden tot de nodige complicaties. In 'Agaaths erfenis' speel ik de notaris, die de nalatenschap afhandelt."

LARP Carel Ketelaars biedt met zijn bedrijf ook andere spellen aan zoals LARP (Live Action Role Playing) zowel binnen als buiten. Binnenkort start hij ook met spellen met pijl en boog of zwaarden in de sporthal van De Binder. ,,Wie zin heeft in een potje 'trolballen' is welkom." Hij houdt ervan om mensen zo in het spel te trekken dat ze alles even vergeten: ,,De 'homo ludens', spelende mens, is bij mij het uitgangspunt."

Zie de websites van beide aanbieders voor mogelijkheden qua leeftijden, groepsgrootte en kosten: boterbloem.com en intothemirror.nl.

advertentie
advertentie