Femke Reijnen spreekt in bij een raadsvergadering.
Femke Reijnen spreekt in bij een raadsvergadering. Eigen foto

Meer bewust van taalgebruik

11 juli 2019 om 11:15 lokaal

HEUVELRUG Bij de bespreking van de consultatie rond de bezuinigingen, zat Amerongs raadslid Judith van Roy (VVD) aan tafel bij Femke Reijnen. Zij is coördinator van de taalhuizen voor Bibliotheek Z-O-U-T. Al snel bleek dat de twee elkaar vonden in hoe de gemeente omgaat met communicatie en zo raakten ze in gesprek. Beiden zijn nu aan het kijken of ze de gemeenteraad kunnen 'bijscholen'.

Wilco Willemse

Z-O-U-T heeft van de gemeente de opdracht gekregen om laaggeletterdheid aan te pakken in Utrechtse Heuvelrug. Reijnen zorgt dat de vrijwilligers van de taalhuizen de juiste materialen hebben en dat het probleem onder de aandacht blijft.

,,Meestal denken we bij taalhuizen aan nieuwkomers. En het klopt dat die doelgroep vooral heel zichtbaar is, zij hebben sterk de wens om zich het Nederlands snel eigen te maken. Maar een groter en meer verborgen probleem is juist de laaggeletterdheid bij autochtonen. Zij vormen twee derde van de groep laaggeletterden. Ook lezen zij niet dat er taalhuizen zijn en speelt schaamte een grote rol."

HERKENNEN Reijnen traint regelmatig mensen die vaak met communicatie te maken hebben: ,,De medewerkers van de bibliotheek bijvoorbeeld of de baliemedewerker in het gemeentehuis. Ik leer ze hoe ze laaggeletterdheid kunnen herkennen. Excuses als 'ik ben mijn bril vergeten' of 'de lettertjes zijn zo klein, kunt u het even voorlezen' duiden vaak op moeilijkheden met lezen."

GOEDE VOORBEELD Van Roy vindt dat de raadsleden zelf het goede voorbeeld moeten geven: ,,Toen ik anderhalf jaar geleden zelf begon als raadslid, vlogen de moeilijke woorden me om de oren. Het jargon is als nieuweling lastig te volgen, al went het ook. Na mijn gesprek met Femke, let ik zelf meer op. Vorige week vertelde een collega-raadslid me dat het opviel dat mijn stuk over de kadernota helder en begrijpelijk geschreven was. Dat vond ik een opsteker."

AAN DE SLAG Van Roy gaat de raad voorstellen een workshop bij Reijnen te doen. Ze hoopt het dit najaar op de agenda te krijgen.

,,Het zou heel goed zijn als wij als raad hiermee aan de slag gaan. Onze amendementen worden dan voorstellen tot wijziging en we moeten onszelf trainen om jargon andere woorden te geven. Maar we werken ook vaak met afkortingen. Iemand in Amerongen weet niet dat het MFA de nieuw te bouwen multifunctionele accommodatie in Maarn is. Binnen de rest van de gemeentelijke organisatie ligt ook een uitdaging. Niet alleen voor de afdeling communicatie, maar ook de beleidsmedewerkers en staf zijn gebaat bij heldere formuleringen. Uiteindelijk profiteren de inwoners daar dan ook van."

TIPS Reijnen heeft alvast wat tips voor de raadsleden en lezers van dit artikel: ,,Vermijd lange zinnen en Engelse termen. En jargon en metaforen, hoe mooi en indrukwekkend een stuk tekst daar ook van wordt, zijn ook lastig voor laaggeletterden."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie