Mirjam van zweeden (GoedVolk), Nelleke Hurkens, Liesbeth Faber en Lieke Bos (ZOUT) in gesprek over dialoogtafel wegwerpplastic.
Mirjam van zweeden (GoedVolk), Nelleke Hurkens, Liesbeth Faber en Lieke Bos (ZOUT) in gesprek over dialoogtafel wegwerpplastic. Monique José Timmermans

Praat mee aan dialoogtafel in Maarn

3 mei 2019 om 06:38 lokaal

MAARN Wegwerpplastic is velen een doorn in het oog en de gemeente heeft zich gecommitteerd aan de doelstelling 'Utrechtse Heuvelrug plasticvrij in 2026'. Reden genoeg voor Bibliotheek Z-O-U-T en GoedVolk om drie dialoogtafels te organiseren. De eerste is in Maarn op woensdag 15 mei om 19.30 uur. ,,Een dialoogtafel is een format waar in verschillende rondes de stadia van dromen naar denken en doen worden doorlopen. De centrale vraag is wat we zelf kunnen doen om de hoeveelheid wegwerpplastic terug te dringen", aldus Lieke Bos, één van de leiders van de dialoogtafels.

Monique José Timmermans

Inwoners, ondernemers en vertegenwoordigers van organisaties zijn van harte welkom om aan te schuiven aan de dialoogtafel over wegwerpplastic. Per tafel kan dan met maximaal acht mensen het gesprek worden gevoerd. ,,Een dialoogtafel creëert betrokkenheid, je deelt je dromen, wat je kunt doen en denkt na over wat mogelijk is, wat gebeurt er uit gewoonte en kan het ook anders?"

Enkele bibliotheekmedewerkers hebben een cursus gevolgd om deze tafels goed te leiden. ,,Dit past binnen de functieverbreding van bibliotheken, naast lezen gaat het om ontmoeten, verbinden, debat, cultuur en educatie bijvoorbeeld."

TALENT EN ENERGIE GoedVolk UH is aangesloten bij de organisatie van deze dialoogtafels. Het platform in de Utrechtse Heuvelrug bestaat uit mensen die goed willen doen voor duurzaamheid in het algemeen. Mirjam van Zweeden: ,,Er is veel talent en energie in de gemeente. Binnen GoedVolk kan deze gebundeld en versterkt worden, met veel ruimte om zelf dingen te ontwikkelen en uit te dragen."

De laagdrempelige en waardevrije organisatie ziet veel voordelen in de samenwerking met de bibliotheek. ,,Zij hebben een grote achterban die bereikt kan worden. Wij hebben ervaring met het onderwerp in te brengen."

INITIATIEVEN Ervaring met een dialoogtafel is recent opgedaan in Allemanswaard. Daar heeft het gesprek veel initiatieven opgeleverd waarvan er diverse ook reeds zijn uitgevoerd. ,,Deze positieve insteek dat je samen het verschil kunt maken, verbind je aan de ernst van de situatie. En dat leidt tot gericht resultaat. Wat dat betreft verwachten we ook van de plasticvrij-actie veel. Het is een bestaande trend in de samenleving waar je een extra impuls aan kunt geven. Starten dus en niet wachten op allerlei officiële instanties."

VOORBEELD Om inzichtelijk te maken wat er zoal aan wegwerpplastic in het alledaagse leven door ieders handen gaat, wordt een display ingericht in de bibliotheek. ,,We zullen een week lang alle plastic verzamelen die hier anders in de prullenbak was gegaan."

AANMELDEN Op 15 mei houden de Bibliotheek Z-O-U-T en GoedVolk de eerste van drie dialoogtafels over wegwerpplastic in de Twee Marken, aanvang 19.30 uur. Deze eerste dialoogtafel is speciaal voor Maarn en Maarsbergen. Graag aanmelden via mail maarn@bibliotheekzout.nl, telefonisch 0343-442710 of bij de informatiebalie van de bibliotheek.

DATA Wie wil meepraten, maar op 15 mei in Maarn verhinderd is, kan eventueel aanschuiven op dinsdag 25 juni tijdens de tweede dialoogtafel in Leersum (voor Leersum, Amerongen en Overberg). Woensdag 18 september vindt de laatste plaats in de bibliotheek in Driebergen (voor Driebergen en Doorn).

Meer informatie op www.bibliotheekzout.nl of www.goedvolk.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie