Wethouder Hans Waaldijk temidden van taalhulpvragers en vrijwilligers van Taalhuis.
Wethouder Hans Waaldijk temidden van taalhulpvragers en vrijwilligers van Taalhuis. Babs Bouwman

Niet iedereen kan lezen en schrijven

12 september 2019 om 08:48 Maatschappelijk

HEUVELRUG In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Dat maakt mensen kwetsbaar: minder zelfredzaam en sociaal minder actief. Stichting Lezen & Schrijven houdt daarom tot en met zondag 15 september de jaarlijkse Week van de Alfabetisering. En roept heel Nederland op in actie te komen tegen laaggeletterdheid. Ook in de gemeente Utrechtse Heuvelrug is van alles te doen.

Babs Bouwman

Op maandag 9 september gaf wethouder Hans Waaldijk de aftrap van de Week van de Alfabetisering in de bibliotheek van Maarn. De deelnemers van het Taalcafé maakten een lunch met gerechten uit alle windstreken, waarbij iedereen kon aanschuiven. Volgens wethouder Hans Waaldijk is taal essentieel om elkaar goed te begrijpen: ,,Wij hopen dat er meer aandacht komt voor taalbegrip. Want taal speelt een essentiële rol in het samen brengen van mensen."

Ook in andere dorpskernen waren activiteiten. Op dinsdag was er in de Delerij in Driebergen een lunch met soepen uit verschillende landen. Een gezamenlijk initiatief van de Eurowinkel, de Inloop, Prima Perspectief en Taalcoaching Heuvelrug. Op woensdag opende Bibliotheek Z-O-U-T vestiging Leersum de deuren van het Taalcafé om mensen een inkijkje te geven bij de Taalinloop. Op donderdag was er een voorleesactiviteit met cakejes versieren in de Bibliotheek Doorn. En vrijdag 13 september is het Samen Soepen met taalactiviteiten: van 13.30 tot 15.00 uur in Leefgemeenschap Bethanië, aan de Allemanswaard 2 in Amerongen.

Taalhuis Heuvelrug geeft in alle dorpskernen ondersteuning aan mensen die beter willen leren lezen of schrijven. Zo zijn er onder andere taalcursussen en -lessen en is er taalcoaching. Maar belangstellenden kunnen ook deelnemen aan het taalcafé, waar met anderen kan worden gepraat over allerlei onderwerpen. Of men kan taalondersteuning voor het gezin vragen. Kijk voor het volledige aanbod op www.bibliotheekzout.nl bij Taalhuis.

VRIJWILLIGERS Bijna alle Taalhuisactiviteiten worden door vrijwilligers gedaan. Mensen die een passie hebben voor taal en die het fijn vinden om anderen vooruit te helpen. Het Taalhuis bij bibliotheek Maarn komt graag in contact met mensen die anderen willen helpen de Nederlandse taal beter te leren. Ook al is het maar één uurtje in de week.

Kijk voor meer informatie op de website of stuur een mail naar: taalhuis@bibliotheekzout.nl.

advertentie
advertentie