Afbeelding
Archief BDU Media

Extra nieuwbouwhuizen op komst

27 november 2019 om 14:05 Nieuwbouw

HEUVELRUG Om iets aan het nijpende woningtekort te doen, wordt voor meerdere Heuvelrugse nieuwbouwlocaties het aantal huizen opgeschroefd. Zo blijkt aan de Van Bennekomweg in Doorn en aan de Pomplaan en de Kolk in Leersum plek te zijn voor 23 extra woningen. Dat brengt het totaal aantal huizen op de drie gemeentelijke bouwterreinen op 70. Aan de Sportlaan in Driebergen komen vijf extra huizen.

Michiel Schaaij

WONINGNOOD De opgevoerde aantallen staan in een voorstel, dat wethouders Rob Jorg (VVD) en Gerrit Boonzaaijer (SGP) aan de gemeenteraad hebben voorgelegd. Vanwege de grote woningnood werd er vanuit de Heuvelrugpolitiek al eerder op aangedrongen, om op toekomstige nieuwbouwlocaties meer huizen te bouwen. Omdat de genoemde percelen in handen zijn van de gemeente, is dat relatief eenvoudig te realiseren. 

OPGEWAARDEERD Als de gemeenteraad akkoord gaat, worden er op het terrein van de voormalige Doornse gemeentewerf aan de Van Bennekomweg behalve eengezinswoningen ook appartementen gebouwd. Inclusief de mogelijke aankoop van een aangrenzend particulier perceel komt het totaal dan uit op 30 voordeuren. Tegelijkertijd wordt een handvol eensgezinswoningen uit het oorspronkelijke plan opgewaardeerd van sociaal naar middelduur.

Meer plek door hoger en kleiner te bouwenDOORSTROMING Volgens wethouder Jorg vergroot die opwaardering de kans op een betere doorstroming van de woningmarkt. In de Heuvelrugdorpen bestaat een groot tekort aan middeldure woningen. Aan De Kolk in Leersum wordt daarom het aantal woningen in het middensegment verdubbeld van zes naar twaalf. 

HOGER Op het Kolkterrein tegenover De Binder komen ook zes sociale en twee dure huizen. Omdat er nu meer woningen op hetzelfde terrein zijn ingepast, wordt er hoger gebouwd dan eerder de bedoeling was: tot respectievelijk drie en vier woonlagen. Aan de Leersumse Pomplaan kan het aantal appartementen worden opgevoerd, door die te verkleinen en er bijvoorbeeld zorg- of ouderenwoningen van te maken.

BODEMVERVUILING Met vijf extra woningen aan het einde van de Sportlaan in Driebergen wil wethouder Boonzaaijer de kosten van de noodzakelijke grondsanering terugverdienen. Aan het opruimen van de bodemvervuiling onder een talud hangt een prijskaartje van een slordige half miljoen euro. Vanuit de Heuvelrugpolitiek is nog niet gereageerd op de aangepaste woningbouwplannen.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie