Afbeelding
Michiel Schaaij

Sterkenburgvilla's in Doorn van de baan

14 oktober 2019 om 13:52 Nieuwbouw

DOORN Het plan voor de bouw van zes duurdere woningen aan het einde van de Sterkenburgerlaan in Doorn is van de baan. De gemeenteraad heeft het raadsvoorstel afgelopen donderdagavond met de kleinst mogelijke meerderheid naar de prullenbak verwezen. Dure woningen zijn er in Utrechtse Heuvelrug al genoeg, vinden de tegenstanders.

Michiel Schaaij

Wethouder Rob Jorg (VVD) is teleurgesteld door de afwijzing en projectontwikkelaar Van Markus uit Zeist is dat vermoedelijk ook. Die laatste deed vorige week op het laatste moment een vergeefse poging om raadsleden met een compromisvoorstel over de streep te trekken. Wim Hak (D66) zei dat gebaar te waarderen. Maar hij vond dat het voorstel van de projectontwikkelaar onvoldoende was en te laat kwam. 

TEGENZIN Ook de raadsleden Joost Scheltinga (Open) en Anouk Haaksma (BVHlokaal) hielden vast aan hun eerdere afwijzing van het bouwplan van Van Markus. Beslissend voor de uitslag van de stemming was de draai die de eenmansfractie van de ChristenUnie maakte. Raadslid Dick Karssen had eerder nog laten weten dat hij met tegenzin in zou stemmen met de bouw van dure huizen in buurtschap Nieuw-Sterkenburg. 

MIDDENSEGMENT Maar Karssen bedacht zich, mede omdat er geen procedure bij de Raad van State mogelijk blijkt te zijn tegen de afwijzing van het bouwvoorstel. De gemeente loopt dus geen risico op een kostbaar juridisch blauwtje. ,,Bovendien hebben we vorig jaar in ons verkiezingsprogramma gehamerd op woningbouw voor de sociale en middeldure sector", zei Karssen. ,,Het gaat er bij ons niet in, dat er niet twee woningen in het middensegment bij hadden gekund."

GEMISTE KANS Tijdens het raadsdebat voelde Gert-Jan van den Brink (SGP) de afwijzing van het plan al in de lucht hangen en hij zag dat als een gemiste kans. ,,Beter een half ei dan een lege dop", aldus Van den Brink. ,,We hebben een unieke kans om een industrieel terrein in het groen een woonbestemming te geven." Maar zijn ultieme oproep aan de vier tegenstemmende fracties viel niet in vruchtbare aarde. 

advertentie
advertentie