Afbeelding
Koen Suyk

Vergunning voor nieuwe geitenstal Zuylestein gesneuveld

14 november 2019 om 11:37 Natuur en milieu

LEERSUM De natuurvergunning voor een nieuwe geitenstal naast landgoed Zuylestein is gesneuveld. Volgens wethouder Rob Jorg (VVD) is dat het gevolg van de stikstofuitspraak van de Raad van State. Dat is goed nieuws voor bezwaarmakende omwonenden, maar slecht nieuws voor de agrarische maatschap die eigenaar is van de biologische melkgeitenhouderij.

Michiel Schaaij

Tegenstanders van de nieuwe geitenstal zeiden eerder te vrezen voor stankoverlast. Ook waren ze ongerust over de gevolgen van een nieuwe stal voor de volksgezondheid. Die angst was mede gebaseerd op een  alarmerend landelijk rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). 

LONGONTSTEKING In dat rapport werden de uitkomsten van een onderzoek door de universiteiten van Utrecht en Wageningen bekendgemaakt. Daaruit zou blijken dat omwonenden van geitenhouderijen vaker dan gemiddeld met longontsteking te kampen hebben. Die bezwaren speelden bij de nu gesneuvelde natuurvergunning echter geen rol.

BIODIVERSITEIT Dat de nieuwe stal nu van de baan is, komt door uitspraken van het Europese Hof van Justitie en de Raad van State. Die hebben vastgesteld dat de grenzen aan de stikstofuitstoot nabij Nederlandse natuurgebieden zijn overschreden. Met als gevolg dat de biodiversiteit ernstig is aangetast. Een groot aantal agrarische uitbreidingsprojecten kunnen nu niet doorgaan. 

CRISIS Het plan voor een nieuwe, biologische geitenstal is niet het enige project in Utrechtse Heuvelrug dat sneuvelt door de stikstofuitspraak. Eerder maakte wethouder Jorg al bekend, dat meer dan honderd projecten in de gemeente slachtoffer kunnen worden van de stikstofcrisis. In de meeste gevallen gaat het om woningbouwplannen, maar ook agrarische, toeristische en economische plannen kunnen in de knel komen. 

OP DE PLANK Zo gaat de bouw van een grote kippenstal aan de Gooyer Wetering in Driebergen niet door. Afgelopen maandag liet wethouder Jorg aan de gemeenteraad weten, dat de provincie zeven andere agrarische projecten op de plank heeft gelegd, in afwachting van nieuwe regels. Verder heeft de gemeente voor maar liefst 60 woningbouwplannen de geografische coördinaten aan de provincie verstrekt. Welke daarvan het risico lopen om afgeblazen te worden, is nog niet bekend.

advertentie
advertentie