Hulpdiensten waren snel ter plekke, de ravage was enorm.
Hulpdiensten waren snel ter plekke, de ravage was enorm. Wilco Willemse

Leersum is hard geraakt, maar toont ook veerkracht

Natuur en milieu Noodweer in Leersum 2021

LEERSUM Vrijdagmiddag even voor de klok van half 6, het voelt drukkend warm, er hangt onweer in de lucht. Als de eerste spatten regen vallen, kon nog niemand vermoeden hoe heftig het er aan toe zal gaan die namiddag. Verhalen van ‘nog even snel de hond uitlaten’, ‘kinderen die nog spelen op het plein’ en ‘even schuilen voor de regen op de tennisbaan’ doen de dagen erna veelvuldig de ronde. Gevolgd door verhalen van ‘wat een ravage’, ‘de hulp was hartverwarmend’ en ‘wat hebben we eigenlijk nog mazzel gehad’…

Leersum is nog lang niet uitgepraat. De beelden spreken voor zich en de vele foto’s vertellen vooral voor buitenstaanders meer dan 1000 woorden. Het echte verhaal zal nog komen en zal in Leersum nog vaak verteld worden. Het verhaal van de verwoestende valwind, de vele bomen die sneuvelden en de grote schade die achterbleef. Maar vooral het verhaal van veerkracht, van saamhorigheid en van wederopbouw. Want Leersum is en blijft Leersum, we doen het samen, net zo lang als nodig is, met elkaar.

HOOP EN SCHRIK Burgemeester Frits Naafs werd na de melding thuis opgehaald door de politie, op eigen kracht zou zelfs hij niet in het dorp komen: ,,Onderweg bedenk je je van alles, hoop je vooral dat er geen slachtoffers zijn gevallen”, vertelt hij, duidelijk nog zeer onder in druk van wat hij die vrijdag aantrof. ,,Het was schrikken toen ik Leersum binnenreed, in Doorn was eigenlijk niets aan de hand. Maar naast de hoop en schrik viel me ook meteen het kordate optreden van de hulpdiensten op. Brandweer, politie en ambulances op straat, heli’s in de lucht. Maar ook de inwoners van Leersum waren al in actie. Meteen bezig om de puinhopen op te ruimen, al was ook bij hun het ongeloof van het gezicht te lezen.”

Naast de hoop en schrik viel me ook meteen het kordate optreden van de hulpdiensten op. Ook de inwoners waren al in actie

VEILIGHEIDSREGIO Als ‘hoofd veiligheid’ is burgemeester Naafs direct betrokken bij de coördinatie: ,,Eerste prioriteit is de situatie veiligstellen. De VRU, Veiligheidsregio Utrecht, heeft meteen opgeschaald. Soms lijkt het wat abstract wat zij nou precies doen, maar hier werd dat goed duidelijk. Bij restaurant Darthuizen werd een medische post ingericht en De Binder werd noodopvanglocatie voor Leersumers die hun huis niet meer in mochten. In het gemeentehuis in Doorn zat een crisisteam op afstand en in het winkelcentrum is een CoPI, Commando Plaats Incident, ingericht waar alle hulpdiensten vandaan gecoördineerd werden. En dat waren er nogal wat.”

Hij vervolgt: ,,Brandweerkorpsen uit de verre regio hielpen mee, er stonden vele ambulances klaar om ingezet te worden en in het veld langs de Broekhuizerlaan was een landingsplaats voor de traumaheli. Gelukkig kunnen we achteraf stellen dat er weinig zware ongevallen zijn geweest. Er raakten acht mensen gewond, van wie zes lichtgewond. Ik heb begrepen dat zij het allemaal goed maken.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


Leersum zal er straks anders uitzien. - Wilco Willemse

KAALSLAG Ook in het bos is de schade groot. Naafs: ,,Leersum wordt omringd door prachtige natuur, dat trekt vele bezoekers naar het dorp. Maar ook daar heeft de storm flink huisgehouden. Staatsbosbeheer is druk bezig om het bos veilig te stellen, dat is een enorme klus. Achter de Uilentoren en de Tombe van Nellesteijn is het een ware kaalslag. Ook zij worden bijgestaan door collega’s uit de verre regio. Het aanzicht zal de komende tijd nog droevig zijn, men beraadt zich nog hoe het gebied hersteld gaat worden.”

Leersum werd vrijdag getroffen door extreem noodweer. In korte tijd veroorzaakte dat grote schade. Het KNMI bevestigde maandagavond dat het ging om een valwind. Bekijk alle foto’s van de storm terug in ons foto-album en lees alle updates terug in ons liveblog. Lees al onze artikelen over het noodweer in Leersum en de nasleep ervan in ons dossier.

SAAMHORIGHEID De komende weken zal Leersum hard werken om er weer bovenop te komen: ,,Er ontstaan nu al heel veel initiatieven om elkaar te helpen”, merkt Naafs. ,,Als burgemeester maakt me dat trots. Het is mooi om te zien dat inwoners die er relatief goed van af zijn gekomen anderen willen helpen die minder fortuinlijk waren. De zelfredzaamheid in Leersum was altijd al groot en het dorp staat binnen onze gemeente bekend om de saamhorigheid.”

MAGAZINE ,,We zullen een speciale editie van ons magazine ‘Mensen maken de Heuvelrug’ wijden aan deze bijzondere gebeurtenis in Leersum”, aldus Naafs. ,,Daarin is alle aandacht voor de mensen die zorg hebben gedragen voor Leersum na de verschrikkelijke gebeurtenissen van afgelopen vrijdag. Mooie, indringende en ook verdrietige momenten die we ons nog lang zullen herinneren. Ik wens Leersum de komende tijd veel kracht toe en energie om het dorp weer op te bouwen.”

door Wilco Willemse

Dit artikel wordt u gratis aangeboden door de redactie van Nieuwsblad De Kaap/Stichtse Courant. Wilt u toegang tot meer artikelen? Wordt dan abonnee van Nieuwsblad De Kaap/Stichtse Courant! Kijk dan hier.


Leersum - Ons Dorp. - Helma Ambuul

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 8 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 16 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 2 jul, 13:52
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 2 jul, 10:29
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen 1 jul, 11:46
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 1 jul, 07:30