De storm van vrijdagmiddag heeft een ravage achtergelaten in Leersum.
De storm van vrijdagmiddag heeft een ravage achtergelaten in Leersum. Kees van Kooten

Liveblog (gesloten): Vier gewonden na heftige storm Leersum, brandweer druk met oplossen gaslekken

18 juni 2021 om 18:04 Overig Noodweer in Leersum 2021

LEERSUM Een stevige windhoos heeft een volledige ravage achtergelaten in Leersum. Door het hele dorp heen zijn er tientallen stormmeldingen en de hulpdiensten zijn dan ook ontzettend druk. In dit liveblog blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

22.10 Liveblog gesloten

Langzaam maar zeker keert de rust terug in Leersum na wat een hectische avond is geweest. Dit liveblog wordt gesloten. Nieuwe ontwikkelingen zijn de komende uren en dagen te volgen via onze website op de reguliere manier.

21.55 Gezondheidsproblemen

Mensen met gezondheidsproblemen kunnen zich de komende uren melden bij de opvanglocatie De Binderij, laat de Veiligheidsregio Utrecht weten.

21.36 Bossen rondom Leersum 'levensgevaarlijk'

Zo geeft het Utrechts Landschap aan. Zij roept dan ook iedereen op om hier de komende dagen niet naartoe te gaan.

21.27 Onderzoek of het een windhoos was

Dat Leersum vrijdag zijn getroffen door extreem weer is duidelijk. Maar vooralsnog is niet te zeggen wat zich daar precies heeft afgespeeld. Veel mensen op sociale media spreken van een windhoos, sommigen noemen het een tornado of een orkaan. Maar daar is het volgens een woordvoerster van het KNMI nog allemaal te vroeg voor. Onderzoek om uit te wijzen of het een windhoos was, moet ter plaatse gebeuren, legt de zegsvrouw uit.

21.22 Mountainbike-routes rondom Leersum gesloten

Volgens MTB Utrechtse Heuvelrug zijn de mountainbike-routes rondom Amerongen en Leersum voorlopig gesloten. Door omgevallen bomen en overige stormschade zijn de routes te gevaarlijk om te gaan fietsen. ,,Blijf hier weg zodat hulpverleenrs de schade op kunnen ruimen", roept de vereniging op.


 Foto: MTB Utrechtse Heuvelrug

21.12 Stormschade in beeld

En ook basisschool De Hoeksteen is zwaar getroffen.

21.06 Brandweer nog steeds in gebied aanwezig

Er zijn veel brandweerauto's in en rondom Leersum te vinden, zo laat de brandweer weten op social media.

21.00 Gemeente instrueert inwoners Leersum

De gemeente komt met een uitgebreidere update. Het noodweer vond rond 17.30 uur plaats en de wegen rondom Leersum zijn nog steeds slecht bereikbaar. De N225 en Julianalaan zijn helemaal afgesloten. Ook doet de gemeente een oproep aan Leersummers: ,,Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga het gebied niet in of uit." Ook wordt, wederom, benadrukt dat 112 alleen gebeld moet worden in noodsituaties en anders is 0900-0904 het juiste telefoonnummer om hulp in te schakelen. 

20.55 Hevige storm Leersum duurde 'tien à twintig seconden

Dat zegt het ANP. Volgens buurtbewoners was de storm daarna klaar en was er een harde klap te horen. ,,Wie op tijd naar buiten keek zag nog net een boom omvallen, daarna was er overal veel puin." Volgens het ANP zijn buurtbewoners begonnen met opruimen. Eerst is de provinciale weg vrijgemaakt en daarna zijn inwoners in de woonwijken aan de slag gegaan.

20.51 Inwoners Leersum kunnen schade melden

Terwijl de balans nog opgemaakt moet worden kunnen slachtoffers van de windhoos van vanavond alvast hun schade melden, zo geeft de gemeente Utrechtse Heuvelrug aan. Voor niet-spoedmeldingen kunnen gedupeerden terecht op heuvelrug.nl/melden of appen naar 06-34862447.

20.48 In beeld: alle foto's van de ravage

In een apart artikel verzamelen we alle foto's van de ravage die het noodweer heeft aangericht in Leersum. Kijk hier voor een fotoalbum.

20.45 Burgemeester bevestigt gewonden

Volgens burgmeester Frits Naafs zijn er zeker drie lichtgewonden en één zwaargewonde gevallen, terwijl ondertussen de regen met hagel weer opkomt in Leersum.

20.40 Ook treinverkeer heeft last van stormschade

Over het spoor bij Maarsbergen rijden geen Intercity's meer, omdat er een boom op het spoor is gevallen. De storing duurt tot zeker 22.00 uur, zo meldt de NS.

20.23 De problemen zijn nog niet over...

Er is voor de tweede keer deze avond een traumahelikopter opgeroepen naar Leersum. Wat er aan de hand is, is niet bekend. Wel komen er nieuwe buien aan die voor nóg meer overlast zouden kunnen zorgen. 


Foto: Kees van Kooten

20.17 'Gigantische ravage'

Leersumer Philip Evers zat tijdens het noodweer op een terras in Zutphen. Toen hij hoorde van het noodweer in zijn woonplaats, keerde hij snel terug naar huis. ,,De ravage die ik aantrof was echt gigantisch”, zegt hij. Lees hier meer van wat hij aantrof.

20.10 Veiligheidsregio: 'Vier gewonden na storm in Leersum'

Volgens de Veiligheidsregio Utrecht zijn er vier gewonden gevallen tijdens of na de storm in Leersum. Hoe zij eraan toe zijn is niet bekend, zo geeft een woordvoerder desgevraagd aan. Er zijn verder tientallen tot honderden bomen ontworteld en daar zijn gaslekken bij ontstaan. Volgens de VRU is dat momenteel de grootste zorg.

20.04 NL-alert in regio Leersum

In de regio Leersum is een NL-alert afgegaan, zo meldt de gemeente Utrechtse Heuvelrug. De oproep is om alleen 112 te bellen in het geval van levensbedreigende situaties.

19.55 Tientallen gaslekkages

De Veiligheidsregio roept op om te stoppen met barbecueën in Leersum. ,,BBQ en gaslucht gaan niet samen", geeft het aan. Hiermee doelt de VRU op de circa dertien gaslekkages die naar aanleiding van de stormschade zijn opgelopen. Ook zouden er tientallen ambulances in en rondom het dorp te vinden zijn. Deze ambulances zijn uit voorzorg opgesteld bij de rotonde aan de Darthuizerweg. Een deel daarvan is inmiddels in het dorp te vinden.


Wilco Willemse

19.35 Veiligheidsregio probeert beeld te vormen van schade

De veiligheidsregio is druk bezig om een beeld te vormen van de schade naar aanleiding van de windhoos. ,,Het is best heftig geweest in korte tijd", vertelt een woordvoerder desgevraagd. Volgens haar hebben de incidenten met de hoogste prioriteit inmiddels de aandacht, maar is nog niet duidelijk welke kleinere incidenten er hebben plaatsgevonden. ,,We roepen mensen nog steeds op om Leersum te mijden, je rijdt jezelf ook gewoon vast."

19.30 Ook grote schade in andere plaatsen, zoals bij het Henschotermeer

Ook rondom het Henschotermeer is er grote stormschade. De brandweer moest ingrijpen vanwege omgevallen bomen.

19.30 Veiligheidsregio zet noodopvanglocatie in

Op Twitter meldt de veiligheidsregio dat mensen die niet meer veilig terug kunnen naar huis in Buurthuis De Binder terechtkunnen. 

19.25 N-wegen rondom Leersum bestrooid met bomen

Dat zegt de Rijkswaterstaat via hun Twitter-account. De N225 en N226 zouden niet meer begaanbaar zijn.

19.20 KNMI: 'Nog geen sprake van een tornado'

Volgens correspondent Edith Hazelzet is er geen sprake van een tornado. ,,Om dat vast te stellen is er nog meer onderzoek nodig", reageert het KNMI. Volgens Hazelzet komen de brandweerkorpsen uit de regio naar Leersum toe om een steentje bij te dragen. Vlak na de storm zouden door het hele dorp helikopters en sirenes te horen zijn geweest.

19.15 Burgemeester Frits Naafs reageert

18.55 De brandweer roept op om Leersum niet meer binnen te komen en 112 uitsluitend in levensbedreigende situaties te bellen

18.50 De N226 zit volledig dicht. Vanaf de A12 is het niet meer mogelijk om het dorp binnen te komen vanwege de heftige stormschade.

18.45 Op de M.C. Verloopweg is er sprake van een gaslek. Waarschijnlijk hebben de wortels van omgewaaide bomen een of meerdere gasleidingen geraakt.

18.30 Boven het dorp circuleren helikopters. De meldingen bij de hulpdiensten blijven binnenstromen, met name op de Lombokstraat lijkt het chaos te zijn. Wat er overal precies speelt, is nog niet bekend.

18.15 De gemeente laat van zich horen. Een lezing van archeoloog Peter Weterings, die vanavond op de planning staat, gaat vanwege de stormschade niet meer door.

18.00 Vanwege het hoge aantal meldingen van incidenten wat bij de hulpdiensten binnenkomt, besluit de Veiligheidsregio op te schalen naar Grip-1: dit doen ze om samen met andere organisaties prioriteit te kunnen geven aan incidenten. Ondertussen wordt langzaam maar zeker duidelijk dat er een enorme storm heeft plaatsgevonden.

17.50 Op sociale media circuleren berichten over een windhoos of tornado die over het dorp geraasd heeft. Hoe erg de schade is, is nog niet bekend. Inmiddels is de N226 volledig volgelopen omdat het verkeer vaststaat vanwege de schade.

17.40 De hulpdiensten in regio Leersum worden gealarmeerd door een aantal meldingen rondom ongelukken en stormschade, vlak na de fikse regenbui die het dorp heeft aangedaan.

De storm van vrijdagmiddag heeft een ravage achtergelaten in Leersum.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie