Afbeelding
Arnout Wagemans

Meeste wegen Leersum weer begaanbaar: maar opruimen duurt nog weken

Natuur en milieu Noodweer in Leersum 2021

LEERSUM (ANP) De meeste wegen en fietspaden in Leersum zijn opgeruimd en weer begaanbaar. Het gaat echter nog dagen en misschien wel twee weken duren voordat alles is opgeruimd in het dorp. Dat meldt een woordvoerder van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Het dorp, dat onderdeel is van de gemeente, werd vrijdag getroffen door extreem noodweer waarbij negen mensen gewond raakten en talloze bomen omwaaiden.

De provincie heeft de wegen tussen Amerongen en Doorn (N225) en tussen Maarsbergen en de Donderberg-rotonde (N226) inmiddels vrijgegeven. Ook de fietspaden zijn weer geschoond. De Broekhuizerlaan in Leersum blijft tot nader orde afgesloten voor al het verkeer.

Zeker zes huizen zijn voorlopig niet bewoonbaar. De gemeente had bewoners onderdak aangeboden, maar zij konden bij familie en vrienden terecht. ,,Er wordt nog gekeken of de huizen definitief onbewoonbaar zijn of hoe lang het nog duurt voordat de bewoners weer terug kunnen”, zegt de woordvoerder. Ook bij andere huizen in het dorp wordt gekeken of daar grote schade is.

Zondag waren medewerkers van de buitendienst voor de derde dag op rij aan het werk om samen met inwoners en aannemers Leersum weer veilig en opgeruimd te krijgen. De gemeente noemde de gezamenlijke inzet ‘fantastisch’ en ‘hartverwarmend’. Zicht op de totale omvang van de schade is er vooralsnog niet.,,Eerst komt het opruimen. De totale schade kan pas op een later moment worden geïnventariseerd.”

Inwoners die vragen hebben over schade aan hun huis en de afhandeling daarvan, kunnen contact opnemen met hun eigen verzekeraar, meldt de gemeente.

Meer berichtgeving van Nieuwsblad De Kaap/Stichtse Courant is te vinden in ons dossier over het noodweer in Leersum.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 8 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 16 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 2 jul, 13:52
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 2 jul, 10:29
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen 1 jul, 11:46
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 1 jul, 07:30