Afbeelding
Arnout Wagemans

KNMI bevestigt: noodweer Leersum was valwind

Natuur en milieu Noodweer in Leersum 2021

LEERSUM (ANP) Leersum werd vrijdagavond inderdaad getroffen door een zogenoemde valwind, bevestigt onderzoek van het KNMI. Zo’n valwind komt incidenteel voor in de zomer en ontstaat doordat de lucht door zeer zware regenval in een bui sterk afkoelt, legt het weerinstituut uit.

De koude lucht valt vervolgens op het aardoppervlak en dat zorgt voor zeer zware windstoten. Tijdens zo’n ‘downburst’ kunnen windsnelheden tot ver boven de 100 kilometer per uur voorkomen, aldus het KNMI. Het instituut had vrijdagavond dan ook voor bijna het hele land code oranje afgegeven.

Sommigen noemden het noodweer vrijdagavond een windhoos, maar tussen de twee verschijnselen zit een verschil, legt het KNMI uit. De schade bij een windhoos concentreert zich op een smal, lang spoor en bomen vallen verschillende kanten op door een draaibeweging van de wind. Bij een downburst is sprake van een breder schadegebied en de schade ligt min of meer in één dezelfde lijn. Dat er in en rondom Leersum veel bomen sneuvelden, komt doordat de wind in de zomer meer grip heeft op volle en natte bladerkruinen.

Na de ‘downburst’ in Leersum raakten negen mensen gewond, waarvan twee korte tijd naar het ziekenhuis moesten. Meerdere huizen zijn er na het noodweer van vrijdagavond voorlopig onbewoonbaar. 

Bekijk alle foto’s van de storm terug in ons foto-album en lees alle updates terug in ons liveblog. Lees al onze artikelen over het noodweer in Leersum en de nasleep ervan in ons dossier.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 8 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 16 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 2 jul, 13:52
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 2 jul, 10:29
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen 1 jul, 11:46
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 1 jul, 07:30