Afbeelding
Edith Hazelzet

Leersum maakt balans op: negen gewonden en zeven gaslekken door noodweer

Natuur en milieu Noodweer in Leersum 2021

LEERSUM Door het noodweer in Leersum zijn vrijdagavond negen mensen gewond geraakt. Zeven van hen zijn lichtgewond en twee personen moesten naar het ziekenhuis. Er zijn door de enorme windvlaag die over het dorp en omgeving ging zeven gaslekken ontstaan. ,,Je mag van geluk spreken dat er niet meer gewonden zijn gevallen”, zegt de woordvoerder van de veiligheidsregio.

De veiligheidsregio had eerst geschat dat er zo’n dertien gaslekken waren, maar dit aantal bleek lager te liggen, ,,waarschijnlijk door een aantal dubbele meldingen”. 

Het Rode Kruis stond vrijdagavond klaar met een opvanglocatie. Vandaag zal voor bewoners een speciaal punt komen voor nazorg. Ook wordt daar informatie gegeven over het afhandelen van schade aan de woning.

Na middernacht druppelden nog steeds getroffen bewoners binnen met hulpvragen. Hulpverleners zorgden voor eten en drinken, boden een luisterend oor en hielpen met het regelen van praktische zaken.

De woordvoerder van de veiligheidsregio benadrukt dat, net als vrijdagavond, ook zaterdag niemand naar het gebied moet komen. ,,Dagjesmensen moeten niet naar het bos in Leersum en Amerongen komen, want er zitten veel losse takken aan de bomen. Het is echt te gevaarlijk in het bos.” Inmiddels zijn verschillende natuurgebieden afgesloten.

De storm vrijdagavond in Leersum was volgens buurtbewoners met ,,tien à twintig seconden” van korte duur, waarna ze een harde klap hoorden. Wie op tijd naar buiten keek zag nog net een boom omvallen, daarna was er overal veel puin. Al snel startten de bewoners met opruimen. Veel wegen waren niet begaanbaar, waardoor ze eerst de provinciale weg hebben vrijgemaakt en daarna in de woonwijken bezig zijn gegaan.

Lees hier het liveblog van vrijdagavond nog eens na en bekijk ook de foto’s

Bron video: Anouk Haaxma.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Een moment voor een monument: De lange historie van het veer 15 uur geleden
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 12 aug, 17:35
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 12 aug, 07:32
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 12 aug, 07:30
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta 11 aug, 16:47
Afbeelding
Welzijn, een levensnoodzaak! Column 11 aug, 16:00
Afbeelding
Groot feest tijdens La Vuelta bij De Markies van Carabas 11 aug, 13:00