Afbeelding
Edith Hazelzet

Natuurgebieden afgezet na noodweer: ‘Duizenden bomen omgewaaid in bossen’

19 juni 2021 om 11:21 Natuur en milieu Noodweer in Leersum 2021

LEERSUM De natuurgebieden bij Leersum zijn zaterdag afgesloten omdat de situatie er te gevaarlijk is na het noodweer van vrijdag. Zo meldt Utrechts Landschap dat de gebieden Breeveen, Dartheide en Hoge Ginkel dicht zijn.

Volgens een woordvoerder van Staatsbosbeheer hangen in de omgeving van Leersum veel boomkruinen en takken los en zijn bomen instabiel. Hoeveel schade de enorme windvlaag precies heeft veroorzaakt, is nog onduidelijk. De gemeente Utrechtse Heuvelrug liet eerder al weten samen met natuurbeheerders een rondgang te maken door het gebied bij Leersum. Negen mensen raakten gewond door het noodweer, van wie er twee naar het ziekenhuis moesten.

Staatsbosbeheer waarschuwt mensen goed op hun hoede te zijn als ze elders het bos in gaan. ,,Als je iets van stormschade ziet, ga er dan niet in”, zegt de woordvoerder.

Volgens een eerste schatting van Staatsbosbeheer zijn duizenden bomen omgewaaid. Er wordt gesproken over ,,ongekende” schade. ,,Op sommige plekken liggen complete bospercelen plat.”

De herstelwerkzaamheden gaan volgens een woordvoerder ,,weken, zo niet maanden duren”. Het zwaarst getroffen gebied ligt in een relatief smalle strook van zo’n 3 kilometer breed en 5 kilometer lang, ten noorden van Leersum tot aan de snelweg A12.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie