Afbeelding
Edith Hazelzet

Levensgevaarlijke situaties als gevolg van zware storm in Leersum

Natuur en milieu Noodweer in Leersum 2021

LEERSUM Een zeer heftige storm, die mogelijk zelfs gepaard ging met een windhoos, heeft Leersum vrijdagavond ondergedompeld in complete chaos. Door extreem harde windstoten, regen en onweersbuien zijn honderden bomen omgevallen, meer dan tien gaslekken geconstateerd en vier gewonden gevallen. De hulpdiensten en bewoners waren tot laat in de avond druk met het opruimen van de belangrijkste locaties.

door Job Oldegbers

Even na 17.30 was het raak: één van de hoosbuien waar het KNMI al code oranje voor had afgegeven trof Leersum in het hart: daken kwamen los van de huizen en bomen werden als luciferstokjes ontworteld, maar zo snel als de storm kwam was deze ook weer weg. Na zo’n twintig seconden werd het stil en kwamen er tientallen meldingen binnen bij de alarmcentrale. Het dorp op de Utrechtse Heuvelrug is getroffen door een zéér lokale bui, want in omliggende dorpen bleek zelfs de zon nog gewoon te schijnen. Lees voor alle ontwikkelingen ten tijde van de storm ons liveblog terug.

VIER GEWONDEN Na de storm werd al vrij snel duidelijk dat de twee hoofdwegen: de N225 en N226 volledig geblokkeerd waren door de stormschade. Voor de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) reden om iedereen op te roepen vooral niet naar Leersum te komen of te vertrekken uit het dorp. Rond 20.45 uur werd bekend dat er bij de storm zeker vier gewonden zijn gevallen, waarvan één zwaargewond. Na de storm is Buurtcentrum De Binder ingericht als noodopvanglocatie, waar mensen die dakloos zijn geworden door de storm, tijdelijk terecht kunnen. Volgens inwoners van het Heuvelrugdorp valt de situatie het beste te beschrijven als ,,complete chaos” tot zelfs een oorlogsgebied.

GASLEK De storm heeft zeker 13 gaslekken teweeggebracht doordat bomen volledig ontworteld werden en daardoor gasleidingen met zich meenamen. Voor de brandweer ligt daar al de hele avond de focus, omdat hier in potentie het meeste gevaar te vinden is. Verder doet de VRU haar best om kleinere incidenten in kaart te brengen, maar dit lijkt vooralsnog een behoorlijke opgave. 

WINDHOOS OF TORNADO? Al snel na de storm gonsde het op social media van de speculaties over de omvang ervan. Volgens inwoners was er sprake van een windhoos of zelfs tornado. Volgens het KNMI is dit nog niet te bevestigen, omdat hiervoor uitgebreider onderzoek ter plaatse nodig is. Wel zou er sprake zijn geweest van een supercell: een zeer zware onweersstorm.

GEVAARLIJKE SITUATIES De storm zal ook de komende dagen nog voor gevaarlijke situaties blijven zorgen: volgens het Utrechts Landschap zijn de bossen rondom Leersum door de storm bestempeld tot levensgevaarlijk gebied en de mountainbikevereniging in de gemeente heeft de verschillende routes rondom Leersum afgesloten. De Veiligheidsregio Utrecht roept ook nog steeds mensen op om niet naar het dorp te komen. ,,Je rijdt jezelf helemaal vast”, was de boodschap. 

Bekijk alle foto’s van de storm terug in ons foto-album en lees alle updates terug in ons liveblog.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Vuurwerk bij bloemencorso Leersum gaat niet door 23 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Het verhaal van Maarten Maartens: Rondleidingen op Landgoed Zonheuvel 23 uur geleden
Afbeelding
Droogte geselt museumpark Huis Doorn 8 aug, 14:16
Afbeelding
Cultuur snuiven tijdens Kastelentocht van De Stichtse Aanspanning 8 aug, 10:10
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 7 aug, 07:30
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30