Afbeelding
www.pixabay.com

Geen hinder door softwarecrisis

22 januari 2020 om 10:01 Misdaad

HEUVELRUG Door het beveiligingslek in de computersoftware van Citrix is de dienstverlening aan inwoners van Utrechtse Heuvelrug niet in het gedrang gekomen. Dat schrijft burgemeester Frits Naafs in een informatiebrief aan de gemeenteraad. Volgens Naafs hebben ook plaatselijke bedrijven geen hinder gehad van de computerproblemen.

Michiel Schaaij

Landelijk zorgde het beveiligingslek van de Citrix-programmatuur ervoor dat duizenden ambtenaren en medewerkers van zorginstellingen niet van huis uit konden werken. Organisaties schakelden de software tijdelijk uit, om te voorkomen dat kwaadwillenden of criminelen gijzelsoftware zouden installeren en losgeld zouden vragen. 

UPDATE Volgens burgemeester Naafs heeft de Regionale ICT-dienst (RID) afgelopen maandagmiddag een update uitgevoerd en kunnen de Heuvelrugse ambtenaren sindsdien weer thuiswerken. De update zorgt er ook voor dat het netwerk in de toekomst regelmatig wordt gescand op mogelijke kwetsbaarheden.

CRISISTEAM Nadat het beveiligingslek vorige week aan het licht kwam, heeft de RID een speciaal crisisteam aan het werk gezet. Na officiële toestemming van onder andere burgemeester Naafs, werd de Citrix-software losgekoppeld van het internet. Daardoor konden buitenstaanders zich geen toegang meer tot het systeem verschaffen. Onderzoek door KPN Security wees uit, dat er geen hackers tot het gemeentelijke computernetwerk waren doorgedrongen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie