Afbeelding
Archief BDUmedia

Regio90 krijgt op Heuvelrug geen subsidie voor plaatjes draaien

17 januari 2020 om 12:42 Politiek

HEUVELRUG Verlenging van de zendmachtiging voor de lokale omroep Regio90 is nog geen uitgemaakte zaak. Volgens burgemeester Frits Naafs zal het college de komende aanvraag kritisch beoordelen. De zendmachtiging loopt eind van dit jaar af. ,,Alleen plaatjes draaien, daar blijven we ons geld natuurlijk niet aan uitgeven." Naafs raadt Regio90 aan om zich regelmatig in de raadszaal te laten zien en daar ook verslag van te doen.

Michiel Schaaij

Ook zou het radiostation weer moeten aanschuiven bij het wekelijkse persgesprek in de burgemeesterskamer. Sinds het overlijden van radioman Evert Wybenga laat Regio90 daar verstek gaan. Naafs uitte zijn kritiek donderdagavond in een raadscommissie. Daar legde voorzitter Joop van Ditmarsch van Regio90 uit, dat zijn omroep geen moeite meer doet om het zendgebied uit te breiden met Rhenen.

BAKKELEIEN Het Rhenense gemeentebestuur toonde geen belangstelling voor de komst van lokale radio. ,,En wij hebben geen behoefte om daar het gevecht over aan te gaan en daarna te bakkeleien over de bekostiging", aldus Van Ditmarsch. De blik van Regio90 is nu gericht op Slotstad RTV, de lokale omroep voor Zeist en Bunnik. Er zijn inmiddels gesprekken gaande, die uiteindelijk moeten leiden tot de vorming van een streekomroep.

Volgens voorzitter Van Ditmarsch verlopen de onderlinge contacten voorspoedig. Wel benadrukte hij tegenover de raadscommissie, dat Regio90 zijn eigen identiteit niet helemaal wil verliezen. Burgemeester Naafs zei een fusie tussen Regio90 en Slotstad RTV niet van bovenaf te willen opleggen. Hij vindt dat Regio90 daar zelf mee aan de slag moet. ,,Wij gaan ook niet over het samengaan van kranten", aldus Naafs. 

ADVIES Los van de vorming van een streekomroep moet Utrechtse Heuvelrug later dit jaar het Commissariaat voor de Media adviseren over de verlenging van de zendmachtiging. Uiterlijk in september wil Naafs een voorstel aan de gemeenteraad voorleggen. Van Ditmarsch zegde toe dat Regio90 meer belangstelling voor raadsvergaderingen en persgesprekken aan de dag zal leggen.

De omroepvoorzitter wees erop, dat Regio90 afhankelijk is van de beschikbaarheid van vrijwilligers. ,,We hebben drie jaar geleden een bestuurscrisis gehad en die ging gepaard met mensen die weglopen", aldus Van Ditmarsch. ,,Dan moet je weer nieuwe vrijwilligers zien te krijgen en dat is niet gemakkelijk. Alle verenigingen hebben daar last van."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie