Afbeelding
Archief BDUmedia

'Regio90 mag niet uitbreiden naar Rhenen'

7 januari 2020 om 13:58 Politiek

HEUVELRUG Als het aan de drie betrokken gemeenten ligt, kan de lokale omroep Regio90 een uitbreiding van zijn werkgebied met Rhenen wel vergeten. De colleges en de gemeenteraden van Wijk bij Duurstede en Rhenen hebben al een negatief besluit genomen. Later deze maand stelt burgemeester Frits Naafs de Heuvelrugpolitiek voor, om niet met de wens van Regio90 in te stemmen.

Michiel Schaaij

GEEN BEHOEFTE In een toelichting aan de gemeenteraad schrijft Naafs, dat niet is gebleken dat er in Rhenen behoefte bestaat aan een lokale omroep. Bovendien zou het orgaan dat het programmabeleid bepaalt, niet representatief zijn samengesteld en niet op Rhenen zijn gericht. Verder heeft Regio90 volgens Naafs  niet duidelijk gemaakt, hoe de gewenste uitbreiding er inhoudelijk uit zou komen te zien. 

KWALITEIT Samenwerking met de bestaande lokale omroep in Zeist ligt meer voor de hand, vindt Naafs. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) stuurt er al enige tijd op aan, dat de ongeveer 260 lokale omroepen in Nederland fusiepartners zoeken. Uiteindelijk zouden er zo'n 80 streekomroepen moeten overblijven, die door de schaalvergroting een grotere financiële armslag krijgen. Daardoor zou ook de journalistieke kwaliteit worden versterkt, denkt het ministerie. 

ADVIESRECHT De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de koepel van lokale omroepen (OLON) staan achter het plan van OCW, maar fusies worden niet van hogerhand opgelegd. Bij de vorming van streekomroepen hebben de betrokken gemeenteraden adviesrecht, maar niet het laatste woord. Uiteindelijk beslist het Commissariaat voor de Media uit Hilversum erover. of Regio90 ook in Rhenen mag starten.

LICENTIE Inmiddels heeft Regio90 laten weten, dat een uitbreiding naar Rhenen niet meer aan de orde is. Los van het uitbreidingsverzoek moet het station dit jaar een verlenging van zijn radiolicentie voor Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede aanvragen. De huidige zendvergunning loopt af in 2021. Behalve via radio-uitzendingen verspreidt Regio90 zijn nieuwsaanbod via kabeltelevisie, de eigen website en enkele sociale media.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie