Afbeelding
Pexels/Pixabay

Bieb-directie onder vuur na reis naar New York

27 november 2019 om 09:14 Politiek

HEUVELRUG ,,Een zinvolle reis", zo noemt bibliotheek-directeur Mariet Wolterbeek de reis die zij met het managementteam van de bibliotheek Zuid-Oost Utrecht (ZOUT) begin oktober maakte. Eerder deze week ontstond er enige ophef over de reis, die gevoelig ligt binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Danny van der Linden

Wethouder Hans Waaldijk noemt de reis naar de Verenigde Staten 'ongelukkig'. Wolterbeek begrijpt die reactie, maar geeft graag uitleg over de gang van zaken. ,,Er is geen sprake van een snoepreisje. We hebben in Amerika veel kennis opgedaan. Zo bezochten we in New York de wijk The Bronx waar veel mensen uit Zuid-Amerika wonen. Daar zijn ze veel verder met programma's om mensen te betrekken bij de maatschappij dan in Nederland. Dat is waardevol om mee te maken. We hebben daar een hele dag meegelopen en veel geleerd."

In een New Yorkse buurthuis zag de bibliotheekdirectie onder meer hoe op één locatie moeders Engelse les krijgen, kinderen naar gymles volgen, een psycholoog kan worden bezocht en samen wordt gekookt. De reis was overigens van korte duur. Op 2 oktober vertrok directeur Wolterbeek met twee managers om op 6 oktober terug te keren.

BEGRIP Regiobibliotheek ZOUT is een samenwerkingsverband van bibliotheken van de gemeenten Utrechtse Heuvelrug, Renswoude, Rhenen en Wijk bij Duurstede. Het personeel van de bibliotheek, waaraan ze verslag heeft uitgebracht van het bezoek, heeft volgens haar positief gereageerd. Tijdens de reis werd ook afscheid genomen van een medewerkster die 47 voor de organisatie heeft gewerkt. ,,Collega's gunden haar dit afscheid."

,,Ik begrijp dat het beeld ontstaat van een snoepreisje naar een stad waar veel mensen wel eens heen zouden willen", zegt Wolterbeek. ,,Maar ik denk dat het soms goedkoper is om kennis van ver te halen dan in je eigen omgeving te blijven hangen."

De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft als regel dat dit soort reizen niet meer naar het buitenland gemaakt mogen worden. ,,Daar gaan we ons vanaf nu dus netjes aan houden", aldus Wolterbeek die zeven jaar geleden al kritiek kreeg op een reis naar Denemarken die werd gemaakt door het management van ZOUT. ,,Dat is een vergelijkbare situatie. Ook daar hebben we veel opgestoken van hoe dingen geregeld zijn. In Denemarken is er veel minder sprake van laaggeletterdheid. Voor ons was het waardevol om te zien hoe dingen daar geregeld zijn."

KOSTEN De directeur benadrukt dat de kosten niet alleen voor de noodlijdende gemeente Utrechtse Heuvelrug zijn. ,,Daar betalen alle gemeentes aan mee. Ook hebben we zelf een financiële bijdrage geleverd en was er een bedrag gereserveerd voor de medewerkster die met pensioen ging. Dat bedrag is hier ook naartoe gegaan", aldus Wolterbeek.

,,Je moet het ook in de juiste context zien", legt ze uit. ,,Deze reis was al geboekt voordat duidelijk werd dat de gemeente Utrechtse Heuvelrug in financieel zwaar weer verkeert. Als je de reis annuleert kost het ook geld, dan kun je beter wel gaan en de kennis opdoen zoals we dat nu gedaan hebben." De reis naar New York zou de gemeente Utrechtse Heuvelrug 1200 euro gekost hebben.

De gemeente Utrechtse Heuvelrug verkeert in financieel zwaar weer en wil onder meer bezuinigen op haar bijdrage aan de regiobibliotheek. De directie en gebruikers wisten eerder dit jaar sluiting van de filialen in Maarn en Amerongen voorlopig af te wenden. De VVD Utrechtse Heuvelrug en andere partijen hebben aangekondigd het er niet bij te laten zitten. De partij verwacht dat de bibliotheek met 'duidelijke cijfers' komt.

advertentie
advertentie