Zwarthout streeft naar een positieve CO2-voetafdruk.
Zwarthout streeft naar een positieve CO2-voetafdruk. Edith Hazelzet

Zwarthout plant vijftienhonderd bomen

29 november 2019 om 11:32 Natuur en milieu

LEERSUM Op initiatief van Zwarthout Shou Sugi Ban, het houtverwerkende bedrijf op buitenplaats Schevichoven, werden onlangs vijftienhonderd bomen geplant in een bosperceel langs de Darthuizerweg. Medewerkers, klanten, familie en vrienden plantten gezamenlijk twee hectare bos aan. Hiermee werd niet alleen het houtverbruik van de onderneming gecompenseerd, maar komt de CO2-voetafdruk zelfs positief uit.

Edith Hazelzet

Het is de ambitie van buitenplaats Schevichoven om volledig zelfvoorzienend te opereren. Hierbij passen de twee ambachtelijke, houtverwerkende bedrijven die er gehuisvest zijn: Zwarthout Shou Sugi Ban en Lokaalhout. Beiden werken vanuit de visie, dat er voornamelijk lokale middelen benut worden voor hun productie, hout uit Nederland dus. Hiermee willen zij bijdragen aan de vermindering van transporten en van de CO2-uitstoot, en daarmee aan een meer duurzame wereld.

EXTRA BOMEN Op zaterdag 16 november plantten in totaal dertig bij Zwarthout betrokken mensen de vijftienhonderd bomen om de duurzame voetafdruk van het bedrijf te realiseren. De hele dag werd er aan de Darthuizerweg hard gewerkt om alle bomen een plek te geven, waarna er stamppot, soep en bruine bieren klaarstonden. Pieter Weijnen, oprichter van Zwarthout, licht het initiatief toe: ,,Niet alleen hebben wij ter CO2-compensatie van ons bedrijf zevenhonderdvijftig bomen geplant, maar we plantten er nog eens zevenhonderdvijftig om de wereld niet hetzelfde, maar béter achter te laten. Dat vind ik net zo belangrijk als het product dat we maken. Het is als het ware de ruggengraat van ons bedrijf - dat alles wat wij doen iets beters oplevert. Door meer bomen terug te planten dan we verbruiken, dragen we bij aan een positieve CO2-voetafdruk. Wij geven méér terug dan we branden om onze producten te maken." Weijnen verlaat zich niet op de op de huidige regering om het CO2-probleem op te lossen. ,,Dat dacht ik niet... Het klimaat kan zichzelf niet redden. Het is hard nodig dat bedrijven en burgers opstaan en een positieve impact maken."

AMBITIEUS In 2018 plantte het bedrijf ook al bomen aan. Weijnen: ,,Toen pootten wij samen met vrienden en klanten in Nederland en Frankrijk in totaal zeshonderd bomen om ons gebruik te compenseren. Daarmee was Zwarthout in het afgelopen jaar CO2-neutraal. Behalve het gebruik van het hout is daarin ook meegenomen ons energiegebruik, woon-werkverkeer, en het transport van ons hout. Het was een mooi begin, maar het kon nog beter vonden wij. Dit jaar hebben we dit aantal dus ruimschoots verdubbeld." Ook in 2020 wil Weijnen met zijn team en klanten bomen planten. ,,Het aanplanten van bomen zien wij als een structureel onderdeel van onze bedrijfsvoering. Het enige wat we nodig hebben is een plek op de Utrechtse Heuvelrug waar we de bomen in de aarde mogen zetten. Wie hiervoor grond heeft, mag zich bij ons melden. We hopen dat ons initiatief navolging vindt bij andere ondernemers."

DUURZAAM Zwarthout Shou Sugi Ban maakt producten van hout, dat eerst met vuur is bewerkt. De speciale Shou Sugi Ban brandtechniek, die is geïnspireerd op eeuwenoude Japanse tradities, werd door Weijnen naar Nederland gebracht. Hij werd gegrepen door de schoonheid en de duurzaamheid van het zwarte hout en maakte zich het houtbranden eigen, waarna hij het toepaste op zijn eigen duurzame woning. Het bedrijf heeft een (inter)nationale klantenkring. Het zwarte hout, met de brandvertragende koollaag, is te bewonderen op de brandweerkazerne Maarn/Maarsbergen, waar het de gevels siert.

advertentie
advertentie