Afbeelding
Pixabay

Naafs wil rotjes op Utrechtse Heuvelrug verbieden

6 januari 2020 om 14:28 Politiek

HEUVELRUG Geen grote incidenten, maar wel talloze vernielingen en hulpverleners die met vuurwerk werden bekogeld. Dat is volgens burgemeester Frits Naafs de dubieuze oogst van de Heuvelrugse jaarwisseling. Vooral in Driebergen was het onrustig. Naafs zegt nu wel klaar te zijn met deze manier van feestvieren. 

Michiel Schaaij

KNALVUURWERK Samen met de andere burgemeesters uit het politiedistrict Zuidoost Utrecht pleitte hij deze week voor een landelijk verbod op knalvuurwerk. Ook bij andere burgemeesters en bij regeringspartijen klinkt de roep om het vuurwerk aan te pakken steeds luider. Als het aan Naafs ligt wordt de weg van de geleidelijkheid bewandeld. Een algeheel vuurwerkverbod is op dit moment niet haalbaar, denkt hij.

MOTIE Op het congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), later dit jaar, wil Naafs met de burgemeesters van buurgemeenten Wijk bij Duurstede, Veenendaal, Rhenen en Renswoude een motie indienen om in ieder geval het knalvuurwerk landelijk te verbieden. Om de motie meer gewicht te geven, wordt aan de vijf gemeenteraden gevraagd de oproep tot een verbod te onderschrijven.

SCHADE Inmiddels is de voorlopige schade opgemaakt die vandalen tijdens de decenniumwissel hebben aangericht. In de Heuvelrugdorpen is voor zo'n 9.000 euro aan gemeentelijke eigendommen gesneuveld, waaronder verkeersborden en openbare prullenbakken. Het schadebedrag ligt iets lager dan de afgelopen jaren. Daarentegen lijkt het in brand steken van auto's in de aanloop naar Oud en Nieuw ook hier een nare traditie te worden.

VUURWERKCLUBS Lokale politici moeten zich nog over de ontwikkelingen buigen. Fractievoorzitter Karin Oyevaar (D66) zou het liefst het advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid volgen en het particulier afsteken van gevaarlijk vuurwerk verbieden. Ook het oprichten van vuurwerkclubs, die alleen vuurwerk mogen afsteken op daartoe aan te wijzen plekken, zou kunnen helpen om de overlast in te dammen. 

advertentie
advertentie