Afbeelding
Evert-Jan Daniels

Heuvelrugse klacht over toewijzing hulpmiddelen

Politiek

HEUVELRUG In veel gemeenten gaat het mis met de toewijzing van hulpmiddelen. Dat zegt nationale ombudsman Reinier van Zutphen in een brief aan alle Nederlandse burgemeesters. Kennelijk vormt Utrechtse Heuvelrug geen uitzondering, want het tv-programma Kassa kwam eerder deze maand een klacht van een inwoner. Wethouder Hans Waaldijk (Open) zegt de kwestie in onderzoek te hebben.

Michiel Schaaij

Gemeenten zijn sinds vier jaar verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Maar de toewijzing van hulpmiddelen, zoals een rolstoel of een traplift, verloopt maar al te vaak niet vlekkeloos. Lange wacht- en levertijden en kwaliteitsproblemen zijn aan de orde van de dag. Voor ombudsman Van Zutphen was dat de reden om bij colleges van B en W en bij minister Hugo de Jonge (CDA) aan de bel te trekken. 

DOELMATIG Een van de cliënten die in Kassa aan het woord kwam, is afkomstig uit Utrechtse Heuvelrug. Hoewel dat in het tv-programma niet specifiek werd vermeld, heeft wethouder Waaldijk inmiddels de gemeenteraad geïnformeerd. In een toelichting verzekert hij dat het probleem zijn aandacht heeft. ,,Als we een hulpmiddel toekennen, moet dat goed en doelmatig worden geleverd", aldus Waaldijk.

URGENTIE Over individuele gevallen kan de wethouder uit privacyoverwegingen echter niets zeggen. ,,Maar de kwaliteit van hulpmiddelen is een belangrijk aspect van onze inkoop", zegt hij. Ombudsman Van Zutphen wil dat de problemen met de toewijzing van hulpmiddelen snel worden aangepakt. Hij wijst erop, dat het om kwetsbare mensen gaat en dat de urgentie daarom groot is. 

ZWARTBOEK Het tv-programma Kassa heeft een zwartboek samengesteld met daarin honderd voorbeelden van problemen rond hulpmiddelen. In totaal reageerden er bij Kassa 877 gebruikers en 87 gemeenten op enquêtes over de Wmo.  Het zwartboek is aangeboden aan minister De Jonge, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de branchevereniging van hulpmiddelenleveranciers.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 8 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 9 uur geleden
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 11 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 15 uur geleden
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01
Afbeelding
Nazomerconcerten in park van Huis Doorn 15 aug, 16:52