Afbeelding
Evert-Jan Daniels

Heuvelrugse klacht over toewijzing hulpmiddelen

Politiek

HEUVELRUG In veel gemeenten gaat het mis met de toewijzing van hulpmiddelen. Dat zegt nationale ombudsman Reinier van Zutphen in een brief aan alle Nederlandse burgemeesters. Kennelijk vormt Utrechtse Heuvelrug geen uitzondering, want het tv-programma Kassa kwam eerder deze maand een klacht van een inwoner. Wethouder Hans Waaldijk (Open) zegt de kwestie in onderzoek te hebben.

Michiel Schaaij

Gemeenten zijn sinds vier jaar verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Maar de toewijzing van hulpmiddelen, zoals een rolstoel of een traplift, verloopt maar al te vaak niet vlekkeloos. Lange wacht- en levertijden en kwaliteitsproblemen zijn aan de orde van de dag. Voor ombudsman Van Zutphen was dat de reden om bij colleges van B en W en bij minister Hugo de Jonge (CDA) aan de bel te trekken. 

DOELMATIG Een van de cliënten die in Kassa aan het woord kwam, is afkomstig uit Utrechtse Heuvelrug. Hoewel dat in het tv-programma niet specifiek werd vermeld, heeft wethouder Waaldijk inmiddels de gemeenteraad geïnformeerd. In een toelichting verzekert hij dat het probleem zijn aandacht heeft. ,,Als we een hulpmiddel toekennen, moet dat goed en doelmatig worden geleverd", aldus Waaldijk.

URGENTIE Over individuele gevallen kan de wethouder uit privacyoverwegingen echter niets zeggen. ,,Maar de kwaliteit van hulpmiddelen is een belangrijk aspect van onze inkoop", zegt hij. Ombudsman Van Zutphen wil dat de problemen met de toewijzing van hulpmiddelen snel worden aangepakt. Hij wijst erop, dat het om kwetsbare mensen gaat en dat de urgentie daarom groot is. 

ZWARTBOEK Het tv-programma Kassa heeft een zwartboek samengesteld met daarin honderd voorbeelden van problemen rond hulpmiddelen. In totaal reageerden er bij Kassa 877 gebruikers en 87 gemeenten op enquêtes over de Wmo.  Het zwartboek is aangeboden aan minister De Jonge, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de branchevereniging van hulpmiddelenleveranciers.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Onrust door plan voor zonneveld in Overberg: ‘De mensen voelen zich niet gehoord’ 2 uur geleden
Afbeelding
Weer landelijke ophokplicht pluimvee wegens opleving vogelgriep 15 uur geleden
Afbeelding
Politieke partijen buurgemeenten zoeken oplossing veiligheid fietsende leerlingen 5 okt, 07:58
Afbeelding
Heuvelrugpolitiek wil geen omgekeerde vlaggen meer 4 okt, 13:18
Afbeelding
Slechts één inzittende betrokken bij politieachtervolging die eindigde met aanrijding in Driebergen 4 okt, 12:31
PREMIUM
Afbeelding
Herstel van schade door valwind in Leersum kan beginnen 4 okt, 12:00
Afbeelding
Van Barneveld helpt door brand getroffen bakker uit Doorn 4 okt, 08:27