Afbeelding
Museum Huis Doorn

Massale bomenkap Huis Doorn baart politici zorgen

Politiek

DOORN Ook in politieke kringen worden nu zorgen geuit over de beoogde bomenkap op het landgoed van Huis Doorn. Landeigenaar Rijksvastgoed wil er in het kader van herstelwerkzaamheden circa 350 exemplaren vellen. Vijf fracties uit de gemeenteraad zijn op z'n minst huiverig.

Natuurlijk hebben zij ook kennis genomen van de verontrusting in de lokale samenleving over het plan. Rijksvastgoed heeft oranje stippen aangebracht om de bomen die moeten wijken voor nieuwe aanplant. Dat oogt massaal en baart zorgen. ,,Het plaatsen van de oranje stippen maakte voor iedereen, ook voor inwoners en vrijwilligers, in één klap duidelijk om hoeveel bomen het zou gaan en zorgde voor de nodige zorgen en commotie", aldus D66, BVH Lokaal, ChristenUnie, OPEN en CDA in een brief aan burgemeester en wethouders. De vijf fracties zijn benieuwd of het college de zorgen van de bevolking heeft gedeeld met Rijksvastgoed en wat diens reactie daarop was.

Ook willen de fracties weten wat er is gebeurd met een alternatief plan dat begin september werd ingediend door betrokken inwoners van Utrechtse Heuvelrug, en hoe Rijksvastgoed daar tegenover staat.

Voor de bomenkap is een omgevingsvergunning nodig. De raadsfracties vragen het college hoe de procedure nu verder loopt en of de gemeenteraad ook bij de besluitvorming wordt betrokken of dat het college naar eigen inzicht de knoop kan doorhakken.

Het plan voor de bomenkap werd midden in de zomervakantie gepubliceerd op de website van de gemeente. Volgens Rijksvastgoed is het uit beheersoogpunt nodig om oude bomen weg te halen en nieuw groen aan te leggen. De politici hebben vernomen dat Rijksvastgoed in het kader van het beheerplan een excursie over het landgoed wil geven. Nou, zeggen de fracties vrij vertaald, wanneer is dat en mogen wij ook mee?

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Onrust door plan voor zonneveld in Overberg: ‘De mensen voelen zich niet gehoord’ 1 uur geleden
Afbeelding
Weer landelijke ophokplicht pluimvee wegens opleving vogelgriep 14 uur geleden
Afbeelding
Politieke partijen buurgemeenten zoeken oplossing veiligheid fietsende leerlingen gisteren
Afbeelding
Heuvelrugpolitiek wil geen omgekeerde vlaggen meer 4 okt, 13:18
Afbeelding
Slechts één inzittende betrokken bij politieachtervolging die eindigde met aanrijding in Driebergen 4 okt, 12:31
PREMIUM
Afbeelding
Herstel van schade door valwind in Leersum kan beginnen 4 okt, 12:00
Afbeelding
Van Barneveld helpt door brand getroffen bakker uit Doorn 4 okt, 08:27