Afbeelding
Jeroen van der Veer

Gemeente stelt lokale veiligheidsprioriteiten vast

Politiek

HEUVELRUG Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft dinsdag de lokale veiligheidsprioriteiten vastgesteld. Het vastgestelde uitvoeringsprogramma vormt tot en met 2020 de basis om op vier prioriteiten gestructureerd te werken aan het veilige leef- en woonklimaat in Utrechtse Heuvelrug.

Het programma is de lokale uitwerking van het reeds door de gemeenteraad vastgestelde Integraal Veiligheidsplan (IVP), dat Utrechtse Heuvelrug samen met de gemeenten Rhenen, Renswoude, Wijk bij Duurstede, Veenendaal, de politie en het Openbaar Ministerie vorig jaar heeft opgesteld.

LOKALE PRIORITEITEN Naast de intensievere samenwerking als regio is en blijft er volgens de gemeente ruimte voor lokale prioriteiten op het gebied van veiligheid. Inwoners en ondernemers hebben op een eerder moment hun visie en ervaringen gedeeld tijdens persoonlijke gesprekken in de BuurTent op een van de weekmarkten, of door de enquête in te vullen.

DATA-ANALYSE Het uitvoeringsprogramma bevat vier prioriteiten. Zo wil de gemeente woninginbraken voorkomen door data-analyses en communicatieve middelen slim te benutten. Daarnaast moet de aanpak voor personen met verward gedrag verbeterd worden door intensief samen te werken met een grote hoeveelheid partijen. Hierbij verschuift het zwaartepunt van opname naar behandeling.

CYBERVEILIGHEID Ook wil de gemeente voorkomen dat kinderen en/of jongeren in de zogenoemde 'veiligheidsketen' terecht komen door het plegen van strafbare feiten. Nieuw binnen dit aandachtsgebied is de nadrukkelijke aandacht voor cyberveiligheid. Als laatste gaat de gemeente nadrukkelijk inzetten op de inventarisatie van onveilige verkeerslocaties en politiecapaciteit vragen voor verkeershandhaving.

LEEFBAARHEID ,,Samen werken aan veiligheid, dat vind ik heel belangrijk. Ik ben dan ook blij met dit breed gedragen uitvoeringsprogramma", aldus burgemeester Frits Naafs. ,,En een mooie volgende stap is om de veiligheid en leefbaarheid in onze dorpen te behouden. Het is mooi dat zoveel inwoners en ondernemers hun ervaringen hebben gedeeld, want veiligheid gaat ons immers allemaal aan."

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 11 uur geleden
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 17 aug, 15:02
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 17 aug, 13:56
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 17 aug, 12:04
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01