Afbeelding
Robert Vos

Raad wil meer woningen op ‘Kerklocatie’ Driebergen

16 juli 2019 om 13:24 lokaal

HEUVELRUG De gemeenteraad van de Gemeente Utrechtse Heuvelrug wil meer woningen realiseren op de zogenaamde Driebergse 'Kerklocatie'. Waar er tot op heden een plan lag voor de bouwkavel aan de Lange Dreef/Rodenburgselaan voor 20 woningen, wil de Raad het opwaarderen naar 30 tot 40 woningen én ruimte voor een maatschappelijke bestemming. Tot frustratie van een groep van 70 inwoners uit de Driebergse wijk de Groene Tuinen.

Volgens de omwonenden, die zichzelf verenigen onder de naam 'Trekkersgroep', zou er reeds een akkoord zijn gegeven voor de bouw van 20 woningen en een tandartspraktijk op de Kerklocatie. ,,Dat akkoord is dit voorjaar, na ruim anderhalf jaar intensief onderhandelen, gesloten tussen de eigenaar van de grond (de gemeente en de woningbouwvereniging ieder voor de helft enerzijds, en aanwonenden, huurders en andere belanghebbenden anderzijds." stelt Léon Bijnsdorp, woordvoerder van de Trekkersgroep. 

VERKEER ChristenUnie-raadslid Dick Karssen zegt zich voor te kunnen stellen dat de omwonenden zich afvragen waarom de gemeente ineens ingrijpt. ,,We waren op de hoogte van de bestemmingswijziging van het terrein naar wonen, maar verder zijn wij niet betrokken geweest bij het participatietraject." Hij wil dan nu ook graag in gesprek met omwonenden en de initiatiefnemer van het project. ,,Ook over de verkeerssituatie. Dat is een grote zorg", aldus Karssen.  

Volgens Bijnsdorp zou er met 20 woningen 'net binnen de marges voor wat aanvaardbaar is qua verkeersveiligheid' zijn gebleven. ,,De situatie op de Lange Dreef en ook de Engweg, die nadrukkelijk moet worden meegenomen bij iedere plan voor de Kerklocatie, is nu al slecht. Met 37 woningen en een medische praktijk is het wachten op het eerste echt ernstige verkeersongeval in deze kinderrijke omgeving."

WONINGZOEKENDEN Met de verhoging van het aantal woningen wil CDA-raadslid Teunis Reedijk juist gehoor geven aan een doelgroep die in dit verhaal nog niet is betrokken: de woningzoekenden. ,,In dit geval zijn er een hoop belanghebbenden, dat zijn óók de woningzoekenden. Het is goed dat de gemeenteraad ook voor hun hierin een stem geeft." Het aantal woningen dat gebouwd zal gaan moeten worden zal dan ook vooral bestaan uit sociale en middeldure woningen.

ONBETROUWBAAR Enkel de D66-fractie volgende de lijn van de omwonenden en was tegen de nieuwe 'kaders' van het project. ,,Wij onderschrijven wel het doel van de ophoging van het aantal, maar zijn het niet eens met het proces. We tonen ons zo en onbetrouwbare raad", stelt D66'er Wim Hak, die kon rekenen op applaus van de Trekkersgroep.

VERTRAGING Met de veranderingen binnen het project heeft wethouder Rob Jorg (VVD) te kennen gegeven dat het traject tot de realisatie van de woningen in ieder geval met een half jaar tot driekwart jaar vertraagd zal worden.

 

advertentie
advertentie