Afbeelding
Lex van Lieshout ANP

Weer financiële jobstijding

Politiek

HEUVELRUG Het lijstje met recente tegenvallers voor financieel wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) is weer wat langer geworden. De gemeente krijgt opnieuw minder geld vanuit Den Haag, dan eerder werd aangenomen. Ditmaal gaat het om een nadeel van drie ton, zo blijkt uit de zogenoemde september-circulaire van het Rijk. 

Michiel Schaaij

Of dit voorlopig de laatste jobstijding voor de noodlijdende Utrechtse Heuvelrug zal zijn, is maar zeer de vraag. Aan het einde van dit jaar valt er opnieuw een financiële update van de landelijke overheid op de mat. ,,Vorig jaar bevatte die december-circulaire een fantastische, negatieve verrassing", schampert Boonzaaijer. ,,We moeten eerst nog maar zien, hoe het dit jaar gaat."

REGEN Een lichtpuntje is wellicht dat volgens de recente prognose de uitkering uit het gemeentefonds de komende jaren wel weer een stijgende lijn laat zien. Maar wethouder Boonzaaijer durft de vlag nog niet uit te hangen. ,,De vooruitzichten zijn wel vaker zonnig. Maar als het zover is, regent het toch weer", zegt hij terughoudend. In dat verband is het veelzeggend, dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) onlangs al een winstwaarschuwing heeft afgegeven

JEUGDZORG Bovendien hebben grootschalige, landelijke lobby's voor de jeugdzorg geen enkele structurele financiële verruiming voor de jaren 2022 en later opgeleverd. De druk die gemeenten op de regering en de Tweede Kamer hebben uitgeoefend, heeft volgens wethouder Chantal Broekhuis (CDA) alleen incidentele succesjes opgeleverd, zoals een compensatie voor voogdijkinderen in Heuvelrugse instellingen.

SCHULDEN Volgens Broekhuis boeken sommige andere gemeenten zulke incidentele meevallers structureel in hun meerjarenbegroting. Maar het college wil conservatief met de financiële middelen blijven omgaan. Mogelijke toekomstige meevallers worden daarom niet uitgegeven. Als er extra middelen vanuit Den Haag komen, dan wordt dat geld in eerste instantie ingezet om de Heuvelrugse schulden af te betalen.  

advertentie
advertentie
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 9 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 10 uur geleden
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 12 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 15 uur geleden
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01
Afbeelding
Nazomerconcerten in park van Huis Doorn 15 aug, 16:52