Afbeelding
Lex van Lieshout

Vakantiegasten zijn boos op gemeente

Politiek

DOORN Eigenaren van vakantiehuisjes op vakantiepark Bonte Vlucht zijn boos op de gemeente. Ze vinden het onterecht dat de forensenbelasting de komende jaren opnieuw wordt verhoogd. Als de aangekondigde stijging doorgaat, worden zij in 2022 aangeslagen voor 400 euro. ,,Dat is heel erg uit balans, daar gaat Utrechtse Heuvelrug gasten mee verliezen", zegt Lucy Weber van de recreantenvereniging.

Michiel Schaaij

In een brief aan de gemeenteraad rekent Weber voor, dat de belastingplannen van het college een stijging van meer dan 300 procent ten opzichte van 2014 betekenen. Weber schrijft dat ze er begrip voor heeft, dat ook recreanten financieel moeten bijdragen. Maar ze wijst erop dat vakantiegasten minder gebruik maken van voorzieningen, dan de doorsnee inwoner.

FAILLIET Op dit moment betalen de vaste gasten van recreatieterreinen in Utrechtse Heuvelrug 270 euro per jaar aan forensenbelasting. Vergeleken met het tarief van de Onroerendezaakbelasting (Ozb) is dat relatief veel. Bovendien lopen campinggasten veel meer risico dan een gewone huiseigenaar. Als het park waar zij vertoeven failliet gaat, is hun vakantiehuisje immers op slag waardeloos geworden.

KAASBOERDERIJ De recreantenvereniging wil dat de Heuvelrugpolitiek zich gaat afvragen of vakantiegasten met een stacaravan of campinghuisje niet de gemeente uitgejaagd worden door de aangekondigde verhoging van de forensenbelasting. Die zal economische gevolgen hebben, voorspelt Weber. ,,Waar dacht u dat een groot deel van de klanten van de supermarkt, de horeca, de kaasboerderij en de zorgboerderij vandaan komt?"

advertentie
advertentie
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 8 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 10 uur geleden
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 11 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 15 uur geleden
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01
Afbeelding
Nazomerconcerten in park van Huis Doorn 15 aug, 16:52