Afbeelding
Pixabay

Mensenhandel komt ook in Heuvelrugdorpen voor

18 oktober 2019 om 13:17 Misdaad

HEUVELRUG Gemeenten hebben nauwelijks zicht op de slachtoffers van mensenhandel en seksuele uitbuiting. Dat blijkt uit een deze week gepubliceerde enquête door de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het coördinatie- en kenniscentrum tegen mensenhandel in Nederland. Is mensenhandel alleen een grootstedelijk probleem? Nee, zegt burgemeester Frits Naafs, ook in Utrechtse Heuvelrug komt seksuele uitbuiting voor.

Michiel Schaaij

De gemeente voert regelmatig integrale controles uit om verschillende vormen van ondermijning, waaronder gedwongen prostitutie, tegen te gaan. ,,Op dit moment zijn er geen gevallen bekend, maar in het verleden hebben we een aantal situaties van mensenhandel gehad", aldus Naafs. Zo was in het buitengebied van Leersum sprake van mannenprostitutie. Verder werden in Driebergen twee flatwoningen gebruikt door vrouwelijke prostituees, van wie de paspoorten door een mensenhandelaar waren afgepakt.

AFHANKELIJK Door hun identiteitspapieren af te pakken worden prostituees afhankelijk gemaakt van hun uitbuiter. Naafs vindt het belangrijk dat mogelijke volgende slachtoffers in de Heuvelrugdorpen ,,zich veilig voelen om hun mond open te doen, zodat ze geholpen kunnen worden". Volgens de burgemeester is het belangrijk om aandacht voor de slachtoffers te hebben. ,,Als je dat niet hebt, doet niemand zijn mond meer open." 

PRIVACYWET Gemeenten dragen verantwoordelijkheid voor de bestrijding van mensenhandel en het opvangen van de slachtoffers. Maar volgens nationaal rapporteur voor de menshandel Herman Bolhaar raken vooral jonge slachtoffers van seksuele uitbuiting steeds vaker uit beeld. Als gevolg van de nieuwe privacywetgeving worden die minder vaak geregistreerd, terwijl het aantal gevallen van seksuele uitbuiting niet afneemt. 

TOESTEMMING Sinds de inwerkingtreding van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) in mei vorig jaar, zou landelijk slechts een kleine minderheid van de slachtoffers toestemming hebben gegeven om zijn of haar gegevens te verwerken. Van de naar schatting 1300 minderjarige slachtoffers konden er vorig jaar slechts 29 geregistreerd worden, schrijft nationaal rapporteur Bolhaar.

advertentie
advertentie