Aan tafel komen mooie verhalen, wederzijdse interesses en vriendschappen tot bloei.
Aan tafel komen mooie verhalen, wederzijdse interesses en vriendschappen tot bloei. Babs Bouwman

Aan tafel leren over andere culturen

21 december 2019 om 07:17 Maatschappelijk

DOORN Gast aan Tafel Utrechtse Heuvelrug heeft de afgelopen twee jaar 25 matches tot stand gebracht. Echtparen, gezinnen of vrienden komen zes keer met nieuwkomers bij elkaar thuis om te eten of een andere activiteit te doen. Dat levert mooie vriendschappen en veel positieve en hartverwarmende reacties op. ,,Mensen krijgen meer gevoel en begrip voor elkaar", vertelt Annechien Ingen Housz, coördinator van Gast aan Tafel. Samen met haar buren ontvangt ze voor de eerste keer een jong Syrisch gezin bij haar thuis.

Babs Bouwman

Gast aan Tafel is een laagdrempelig initiatief om nieuwkomers (mensen met een verblijfsstatus, red.) welkom te heten en ervoor te zorgen dat ze zich thuis voelen in onze samenleving. Het met elkaar eten brengt vaak verrassende cultuurverschillen aan het licht en beide kanten ervaren het als bijzonder om elkaars verhalen te horen. Annechien Ingen Housz ontvangt samen met haar buren Karin Peters, Marco Glastra en hun drie kinderen, Heba en Khaled Farousi met hun dochtertje Kala. ,,Ik ben zo gelukkig dat ik een kans krijg om Nederlandse mensen te ontmoeten", vertelt Heba. Alhoewel zij gewend zijn heel anders en veel kruidiger te eten, vond het Syrische gezin de hutspot die Annechien gemaakt had heerlijk.

RELAXT Karin Peters werkt veel met mensen met een andere culturele achtergrond. ,,Daar blijft het altijd heel oppervlakkig. Tijdens het eten raak je over van alles aan de praat. Ik vind het ook mooi dat mijn kinderen horen hoe het andere mensen vergaat", aldus Peters.

Marco Glastra woonde zelf een tijd in Zuid-Afrika. ,,Als je in een ander land gaat wonen is het fijn om de mensen op een gewone relaxte manier te ontmoeten", vertelt Glastra. Hij vond het heel boeiend om dat in Zuid-Afrika mee te maken. Voor hem zijn het de mooiste herinneringen aan zijn tijd daar en dat wil hij nieuwkomers hier ook geven.

PLANNEN Iedereen was het er over eens: de eerste ontmoeting was heel geslaagd. ,,We hebben het verhaal over hun reis gehoord en gelukkig zaten daar ook mooie stukken bij", vertelt Glastra. De volgende keer dat ze afspreken willen Heba en Khaled Syrisch eten maken. Oara Enab, een heel lekker gerecht met druivenbladeren of Melugie, met kip, rijst en citroen. Marco Glastra wil beslist in de zomer een keer een echte Afrikaanse braai organiseren. Er zijn nu al volop plannen.

AANMELDEN Gast aan Tafel is op zoek naar meer gastgezinnen in Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede. Families, vrienden, buren, collega's die open staan om nieuwkomers een warm welkom te geven. Wie het lastig vindt om een hele maaltijd te maken, kan ook afspreken om te gaan wandelen, kopje koffie of thee te drinken of naar de speeltuin te gaan.

Voor iedere aanmelding wordt de juiste match gezocht voor zes bijeenkomsten. Interesse gewekt? Mail voor meer informatie of aanmelden naar: gtheuvelrug@gmail.com. Ook op de website van de moederorganisatie in Den Haag is extra informatie te vinden. De ervaring leert dat zowel nieuwkomers als gastgezinnen elkaar dankbaar zijn voor de verhalen en de interesses in elkaar.

Meer informatie is te vinden op www.gastaantafel.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie