Afbeelding
Henk Hutten

Onrust op vakantieparken Utrechtse Heuvelrug

13 januari 2020 om 13:29 Wonen

HEUVELRUG Onder permanente bewoners van de Heuvelrugse recreatieterreinen heerst grote onrust. Het college wil de vaste bewoning van vakantiehuisjes gaan aanpakken, maar veel bewoners kunnen geen kant op. Voor een reguliere huurwoning verdienen ze teveel en voor een koopwoning in deze regio is hun inkomen te laag. Op termijn dreigt uitzetting en de emoties onder de getroffen inwoners lopen hoog op. 

Michiel Schaaij

De persoonlijke omstandigheden van de vaste bewoners van de vakantieparken verschillen nogal. Waar sommigen ooit een bewuste keuze maakten om in het groen te wonen, werden anderen - bijvoorbeeld door een echtscheiding - min of meer gedwongen om hun heil in een stacaravan te zoeken. De samenstelling van de groep vaste bewoners is divers en telt onder anderen werknemers, zzp'ers en arbeidsmigranten, maar ook senioren, arbeidsongeschikten en kwetsbare alleenstaanden. .

RISICO Volgens burgemeester Frits Naafs en wethouder Rob Jorg (VVD) hebben daarnaast mensen ,,die onder de radar willen blijven" hun toevlucht op recreatieterreinen gezocht. Er zou een groot risico op criminele ondermijning bestaan. Mede daarom wil het college permanente parkbewoning niet langer gedogen. Maar volgens getroffen bewoners vormen mensen met een criminele inslag slechts een kleine groep en moeten de goeden nu onder de slechten lijden.

Overigens doet de dreiging van uitzetting zich niet alleen in de Heuvelrugdorpen voor. Ook andere plaatsen, waaronder buurgemeente Wijk bij Duurstede, hebben de jacht op illegale bewoning van vakantiehuisjes en stacaravans geopend. In de landelijke politiek groeit echter het bewustzijn, dat veel mensen die te goeder trouw zijn, daarvan de dupe worden.

WONINGNOOD RTL Nieuws berichtte vorige week, dat VVD en D66 er nu voor pleiten permanente bewoning van vakantiewoningen te legaliseren. Dat zou helpen om de grote woningnood enigszins te verlichten. Volgens de twee regeringspartijen moeten gemeenten in de toekomst de mogelijkheid krijgen, permanente bewoning van recreatieterreinen formeel toe te staan. Tot dusver gebeurt dat alleen oogluikend.

In heel Nederland wonen zo'n 55 duizend mensen illegaal in vakantiehuisjes. De schattingen voor Utrechtse Heuvelrug lopen uiteen, maar vanaf volgend jaar zouden tenminste honderden permanente bewoners met uitzetting worden bedreigd. Waar die mensen naartoe moeten verhuizen, weten burgemeester Naafs en wethouder Jorg ook niet. 

OVERBRUGGING Wel belooft het college een overbruggingstermijn van een jaar. Zo nodig wil Naafs het sociale dorpsteam inzetten om mensen te begeleiden. De gemeenteraad moet nog wel akkoord gaan met het nieuwe beleid. D66-fractievoorzitter Karin Oyevaar heeft inmiddels via Twitter laten weten, dat ze het legaliseren van permanente bewoning op recreatieterreinen een goed idee vindt. Dat zou een tijdelijke oplossing kunnen zijn voor het tekort aan betaalbare woningen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie