Impressie van de Indische reünie op Ginkelduin in juni.
Impressie van de Indische reünie op Ginkelduin in juni. Edith Hazelzet

Bijpraten en eten bij eerste kumpulan Leersum

10 januari 2020 om 07:10 Maatschappelijk

LEERSUM SCC De Binder zal op zondag 19 januari vanaf 13.30 uur even een beetje Indisch kleuren en geuren. Met een filmmatinee, Indisch eten en de liveband B'NICE belooft het een gezellige middag te worden. De bijeenkomst komt voort uit de net afgesloten tentoonstelling over Indische repatrianten in Leersum en Amerongen.

Edith Hazelzet

De succesvolle expositie van de Tijdlijn van Leersum is definitief voorbij. Alle geleende objecten zijn teruggebracht naar Museum Bronbeek en naar hun eigenaren in Rumah Kitah, het verpleeghuis voor Indische en Molukse ouderen in Wageningen. Jos Rams, samensteller en beheerder van de Tijdlijn van Leersum, kijkt tevreden terug.

HARTVERWARMEND ,,We hebben boven verwachting veel bezoekers getrokken, uit het hele land. Dat leidde tot allerlei hartverwarmende ontmoetingen. Ik herinner mij mevrouw Schwartz uit Den Haag. Zij vertelde mij over haar ervaringen tijdens de boottocht naar Nederland, de eerste tijdelijke opvang en haar verblijf in een contractpension in Leersum. Ze is in de negentig, van de eerste generatie Indische mensen in Nederland. Echt heel bijzonder om nog uit de eerste hand deze verhalen te horen."

Wat hem ook is bijgebleven, is de waardering van de bezoekers: ,,De mensen vonden zoveel herkenning in de expositie, maar ook erkenning. 'Dit gaat echt over ons. Eindelijk is er aandacht voor onze achtergrond en wat we hebben meegemaakt', zeiden ze."

UITVERKOCHT 'Djangan Loepah', de publicatie van de Historische Vereniging Leersum met achtergronden van en herinneringen aan de repatriëring en het verblijf hier, vond ook gretig aftrek. Het boekje is op een twintigtal exemplaren na uitverkocht. Hoofdauteur Hans van Cappelle heeft een kleine onverwachte lezingentournee in de regio achter de rug. ,,Ik heb nu nog twee lezingen, waarvan eentje in Amersfoort. Ik vind het opvallend, dat de Nederlanders in de omgeving zo geïnteresseerd zijn. 'Dit wisten we helemaal niet' is vaak hun reactie. Ik heb ook nog nieuwe verhalen gehoord, maar die mogen anderen gaan optekenen."

KUMPULAN In juni vond de derde, drukbezochte reünie plaats van voormalig repatrianten in Leersum, en hun nazaten. Het zou de laatste zijn. Inmiddels is de organisatie overgenomen door een aantal mensen, die zich 'Kumpulan Utrechtse Heuvelrug' noemt. Een kumpulan is een gezellig samenzijn; bijpraten onder het genot van Indisch eten. De filmmatinee op 19 januari is hun eerste evenement. Dan zal officieel het stokje ook worden overgedragen.

Het programma ziet er als volgt uit: inloop vanaf 13.30 uur, start om 14.00 uur. Om 14.30 uur begint de documentaire 'Opgevangen in andijvielucht' van onderzoeksjournalist Griselda Molemans. Na een korte pauze volgt de uitzending van Maarten van Rossem over de expositie van de Tijdlijn met interviews. Vanaf 16.00 uur kan er gegeten worden en is er Indische muziek, live door B'NICE. Verder is er een presentatie met oude foto's. Om 19.30 uur is de kumpulan afgelopen.

TOEGANG Deze filmmatinee en kumpulan is toegankelijk voor iedereen, met de volgende entree: kinderen t/m 10 jaar gratis, van 11 t/m 15 jaar 5 euro en vanaf 16 jaar is de toegang 10 euro. Dit is inclusief een keer koffie/thee en spekkoek. In de foyer staan Indische hapjes klaar, tegen betaling aan de cateraar. Verdere consumpties tegen eigen kosten aan de bar. Graag vooraf aanmelden via kumpulanutr.heuvelrug@gmail.com, en betalen op bankrekeningnummer NL43 INGB 0797 5288 81 t.n.v HSD. Loef-Zandvliet. SCC De Binder bevindt zich aan de Hoflaan 29 in Leersum.

advertentie
advertentie