Barbara Brouwer won goud met Oranje tijdens het WK in Zuid-Afrika.
Barbara Brouwer won goud met Oranje tijdens het WK in Zuid-Afrika. Jeroen van der Veer

WK gaf Barbara Brouwer de juiste prikkel

Korfbal

DOORN Was Barbara Brouwer een voetballer geweest, dan kon ze na de tweede gewonnen WK-finale hoogstwaarschijnlijk niet meer normaal over straat lopen. Alleen de 26-jarige is korfbalster en dus kan ze een week na de titelwinst op het wereldkampioenschap in de anonimiteit haar oefeningen in Hoenderdaal uitvoeren. Geen selfies en geen starende blikken. Jammer vindt Brouwer dat allerminst, want zij wil 'gewoon' zichzelf blijven. 

Jeroen van der Veer 

,,Van mij hoeft al die aandacht ook niet", zegt de topsportster. Met Oranje won Brouwer voor de tweede keer op rij een gouden plak en daardoor hangt er opnieuw een pronkstuk in de prijzenkast van de inwoonster van Doorn.

De afgelopen maanden stonden in het teken van het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika en dat had Brouwer hard nodig. De speelster, actief bij TOP, had een prikkel nodig die haar weer de motivatie gaf om te knallen. ,,Ik heb best even in een dip gezeten", aldus Brouwer. ,,Ik voelde mij niet happy, was voor mijn gevoel niet fit en zat daardoor ook niet lekker in mijn vel."

De sportschool en een nieuwe levensstijl veranderden alles en in aanloop naar het WK zag iedereen; Barbara Brouwer 2.0 stond binnen de lijnen. ,,Pas achteraf kan ik zeggen dat ik misschien wat laks was. Nu vind ik het echt leuk om naast het korfballen ook aan mijzelf te werken. Met voeding, (nacht)rust en oefeningen in de sportschool. Dat was vroeger wel anders. Dacht ik dat alles wel goed kwam, terwijl je er echt hard aan moet trekken. Dat besef is er gekomen en heeft mij doen beseffen dat ik er nog meer uit kan halen."

WERELDKAMPIOEN Heel even dacht de voormalig sportvrouw van de Utrechtse Heuvelrug zelfs aan stoppen, maar dit werd nooit concreet. Mede hierdoor kon ze schitteren op het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika. Voor de tiende keer op rij werd Nederland kampioen en voor de tweede keer was Brouwer daar bij. ,,De aanloop naar zo'n WK is fantastisch", blikt Brouwer terug. ,,Je moet elke training top zijn en het uiterste wordt van je gevraagd. Ik voelde mij fit, gretig en in vorm."
Al jaren is Nederland topfavoriet en dat was in Zuid-Afrika niet anders. ,,Pas in de halve finale voelden we een beetje spanning. Maar die wonnen we vrij eenvoudig en ook de finale, tegen België, was niet heel lastig. Toch ben je altijd wel wat zenuwachtig. Er wordt vaak geroepen dat wij wel eventjes kampioen worden, maar dat is niet zo eenvoudig als het lijkt. Wij moeten er hard voor werken. Je wilt niet bij de lichting van het Nederlands team horen die geen prijs heeft gepakt. Die druk voel je wel." Over vier jaar wordt er opnieuw een WK gehouden, maar de blik van Brouwer is gericht op de World Games. Twee jaar geleden viel ze buiten de selectie en dat wil ze niet nog een eens. ,,Ik heb in clubverband met TOP alles gewonnen wat we konden winnen en ook met Oranje alles gepakt, op één prijs na. De World Games. Het zou enorm mooi zijn als ik aankomende editie wel geselecteerd word."

RUST Maar eerst gaat Brouwer genieten van de rust. Het seizoen duurde lang voor haar; ruim een jaar. Toch hoor je haar niet klagen, maar even drie weken vrij zijn toch wel lekker. ,,Ja, zeg dat wel. Ik ga straks lekker op vakantie en daar even het koppie leegmaken. Tijdens het seizoen merk je de vermoeidheid niet. Alleen nu, nu we klaar zijn, komt 'ie wel even binnen."

advertentie
advertentie
Afbeelding
Droogte geselt museumpark Huis Doorn 1 uur geleden
Afbeelding
Cultuur snuiven tijdens Kastelentocht van De Stichtse Aanspanning 5 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 7 aug, 07:30
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Barbara Brouwer stopt met goud als international: ‘Op het hoogtepunt gestopt’ 4 aug, 07:30
Afbeelding
Veiligheidsregio: ‘Verhoogd risico op natuurbrand’ 3 aug, 18:04