Vaak is er in de zomervakantietijd een piek in het aantal woninginbraken.
Vaak is er in de zomervakantietijd een piek in het aantal woninginbraken. Jerry Lampen

Data-analyse als hulpmiddel bij boevenjacht

14 augustus 2019 om 15:16 Misdaad

HEUVELRUG Het verzamelen en duiden van cijfers over criminaliteit helpt waarschijnlijk om onveiligheid te bestrijden, maar bewijzen kun je dat niet. Net als veel andere gemeenten maakt Utrechtse Heuvelrug gebruik van een eenvoudige vorm van digitale data-analyse. Volgens burgemeester Frits Naafs werpt dat zijn vruchten af, ook al bestaan er landelijk twijfels over een oorzakelijk verband.

Michiel Schaaij

Het bestrijden van criminaliteit en het analyseren van digitale informatie gaan steeds vaker hand in hand. Ook in het Doornse gemeentekantoor wordt dankbaar gebruikgemaakt van een aantal mogelijkheden. Zo volgt de pas aangestelde veiligheidsmedewerker Stephan Walther op zijn computerscherm inbraakmeldingen op buurtniveau. Die worden door de politie aangeleverd. Aan de hand daarvan kan Naafs de politie vragen om intensiever in een bepaalde wijk te surveilleren.

GUUR VOLK Dat zulke extra controles goed werken, bijvoorbeeld om overlast in te dammen, bleek wel toen er veel klachten uit de omgeving van de Driebergse coffeeshop en de naburige snackbar in beeld kwamen. ,,We zagen dat omwonenden al een tijdje klaagden over guur volk, blowers en hardrijders. Nadat de beveiliger en de politie overlastgevers vaker ging aanspreken, is die situatie opgeklaard. Het helpt dus wel, al kan je dat niet bewijzen", aldus Naafs.

FIETSENDIEFSTAL Of er de komende tijd vaker politietoezicht komt bij station Maarn, kan Naafs nog niet beloven. Afgelopen dinsdagmiddag werd daar de afgesloten fiets van VVD-raadslid Evert de Boer gestolen, zo meldde hij via Twitter. ,,Als hij aangifte bij de politie doet, zien we dat vanzelf terug in ons systeem. Mochten er in de omgeving van het station vaker fietsen worden ontvreemd, dan kunnen we daar extra op inzetten."

PREVENTIE Naast extra toezicht worden er ook preventie-acties op touw gezet, als uit een analyse blijkt dat er in een bepaalde wijk vaker dan voorheen wordt ingebroken. Zo was er vorig jaar in de vakantieperiode een inbraakpiek in de Doornse schilderswijk. De gemeente zette daar een buurttent op en organiseerde er een ontmoeting tussen bewoners en de politie. De opkomst was hoog en zo'n 60 buurtbewoners kregen veiligheidstips en werden opgeroepen alert te zijn. Kort daarna liep het aantal inbraakmeldingen drastisch terug.

POLITIE.NL Naafs prijst de alertheid van inwoners, die volgens hem groter is dan in veel omliggende gemeenten. Overigens kan elke internetter via politie.nl gebruik maken van een vorm van data-analyse op buurtniveau. Gemeenten die hun digitale analyse willen uitbreiden met informatie uit bijvoorbeeld de basisadministratie en hun WOZ-bestand, moeten toestemming vragen aan het OM. Maar zo ver reikt de digitale ijver van Utrechtse Heuvelrug volgens de burgemeester niet.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie