Afbeelding
Robin Utrecht

Dilemma bij boerkaverbod

Politiek

HEUVELRUG De handhaving van het landelijke boerkaverbod stelt de gemeente Utrechtse Heuvelrug voor een dilemma. Het is vanaf donderdag verboden om met een boerka of nikab overheidsgebouwen te betreden. Maar een combinatie van functies in het Doornse cultuurhuis maakt de praktische uitvoering van de wet lastig.

Michiel Schaaij

Een aantal gemeenten en instellingen elders in het land heeft  aangekondigd, dat zij het boerkaverbod niet actief zullen handhaven. Maar burgemeester Frits Naafs zegt geen eigen boerka-beleid te voeren. Hij volgt de aanwijzingen op uit een brief die minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken eerder dit jaar naar alle burgemeesters heeft gestuurd.

PASPOORT Volgens Naafs zijn medewerkers van de gemeentebalie geïnstrueerd, dragers van gezichtsbedekkende kleding te vragen om die bij het aanvragen van een paspoort of rijbewijs af te doen. Het boerkaverbod geldt echter niet voor sociale instellingen, zoals de GGD, Vluchtelingenwerk of de bibliotheek. En die instellingen zijn eveneens in het cultuurhuis gevestigd.

RAAR Naafs erkent dat de handhaving in het Doornse cultuurhuis daarom lastig kan zijn. ,,Als iemand met een boerka hier binnenkomt, moeten we eigenlijk vragen om de gezichtsbedekking af te doen. Maar als iemand naar Vluchtelingenwerk in hetzelfde gebouw gaat, geldt dat verbod niet en dat is een beetje raar." Ook veiligheidsadviseur Stephan Walther van de gemeente ziet een juridisch spanningsveld. 

SOCIALE VOORZIENINGEN ,,Het verbod is gedeeltelijk en geldt voor panden van de overheid", zegt Walther. ,,Maar het is dan weer niet van toepassing op bijvoorbeeld sociale voorzieningen zoals Vluchtelingenwerk en GGD. En dat is in het cultuurhuis allemaal gecombineerd". Overigens verwacht burgemeester Naafs niet dat het verbod op gezichtsbedekkende kleding in Utrechtse Heuvelrug tot problemen zal leiden.

VERSTANDIG Naar schatting zijn er in heel Nederland zo'n 150 vrouwen die buitenshuis een boerka of nikab dragen. De kans dat het dilemma zich bij de gemeentebalie daadwerkelijk voordoet, lijkt daarmee niet heel groot. ,,Maar mocht zo'n probleem tóch ontstaan, dan moeten we daar verstandig mee omgaan", zegt Naafs.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 9 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 10 uur geleden
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 12 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 15 uur geleden
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01
Afbeelding
Nazomerconcerten in park van Huis Doorn 15 aug, 16:52