Afbeelding
Robin Utrecht

Dilemma bij boerkaverbod

31 juli 2019 om 13:18 Politiek

HEUVELRUG De handhaving van het landelijke boerkaverbod stelt de gemeente Utrechtse Heuvelrug voor een dilemma. Het is vanaf donderdag verboden om met een boerka of nikab overheidsgebouwen te betreden. Maar een combinatie van functies in het Doornse cultuurhuis maakt de praktische uitvoering van de wet lastig.

Michiel Schaaij

Een aantal gemeenten en instellingen elders in het land heeft  aangekondigd, dat zij het boerkaverbod niet actief zullen handhaven. Maar burgemeester Frits Naafs zegt geen eigen boerka-beleid te voeren. Hij volgt de aanwijzingen op uit een brief die minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken eerder dit jaar naar alle burgemeesters heeft gestuurd.

PASPOORT Volgens Naafs zijn medewerkers van de gemeentebalie geïnstrueerd, dragers van gezichtsbedekkende kleding te vragen om die bij het aanvragen van een paspoort of rijbewijs af te doen. Het boerkaverbod geldt echter niet voor sociale instellingen, zoals de GGD, Vluchtelingenwerk of de bibliotheek. En die instellingen zijn eveneens in het cultuurhuis gevestigd.

RAAR Naafs erkent dat de handhaving in het Doornse cultuurhuis daarom lastig kan zijn. ,,Als iemand met een boerka hier binnenkomt, moeten we eigenlijk vragen om de gezichtsbedekking af te doen. Maar als iemand naar Vluchtelingenwerk in hetzelfde gebouw gaat, geldt dat verbod niet en dat is een beetje raar." Ook veiligheidsadviseur Stephan Walther van de gemeente ziet een juridisch spanningsveld. 

SOCIALE VOORZIENINGEN ,,Het verbod is gedeeltelijk en geldt voor panden van de overheid", zegt Walther. ,,Maar het is dan weer niet van toepassing op bijvoorbeeld sociale voorzieningen zoals Vluchtelingenwerk en GGD. En dat is in het cultuurhuis allemaal gecombineerd". Overigens verwacht burgemeester Naafs niet dat het verbod op gezichtsbedekkende kleding in Utrechtse Heuvelrug tot problemen zal leiden.

VERSTANDIG Naar schatting zijn er in heel Nederland zo'n 150 vrouwen die buitenshuis een boerka of nikab dragen. De kans dat het dilemma zich bij de gemeentebalie daadwerkelijk voordoet, lijkt daarmee niet heel groot. ,,Maar mocht zo'n probleem tóch ontstaan, dan moeten we daar verstandig mee omgaan", zegt Naafs.

advertentie
advertentie