De rozen in het rosarium staan er prachtig bij.
De rozen in het rosarium staan er prachtig bij. Danny van der Linden

Rozen in rosarium staan in volle bloei

5 juli 2019 om 13:01 lokaal

DRIEBERGEN Het is een wonderlijk en fraai stukje natuur tussen de huizen in: het rosarium aan de gelijknamige laan in Driebergen. Ooit is het aangelegd om werk te creëren, maar anno 2019 ligt het er bijzonder fraai bij. Dat vinden ook veel buurtbewoners. Enkelen van hen tipten zelfs de krant om aandacht te schenken aan het rosarium.

Danny van der Linden

,,Zo ver ben ik niet gegaan", zegt mevrouw De Jong (77) die in de buurt woont en toevallig voorbij komt. ,,Maar ik ben het er wel mee eens: het ligt er schitterend bij. Ik woon hier al jaren in de buurt en vind het altijd prettig om langs het rosarium te wandelen. Zeker als het zulk mooi weer is als in de afgelopen dagen."

WERKVERSCHAFFING Het rosarium is in 1936 aangelegd. Dit gebeurde in het kader van een werkverschaffingsproject. Het waren crisisjaren in Nederland en overal werden bouwprojecten uit de grond gestampt om mensen aan het werk te houden. Stadion Galgenwaard in Utrecht bijvoorbeeld, werd op deze wijze gerealiseerd. In Driebergen was het project dus iets kleiner. De verdiensten bedroegen bij de aanleg van het rosarium een rijksdaalder per dag. Aanvankelijk betrof het alleen de aanleg van een laan binnen het plan Sterrebosch.

Dit werd in een later stadium uitgebreid met de aanleg van een rozentuin. De landelijke vereniging van rozenliefhebbers 'Nos Jungunt Rosae' koos voor Driebergen voor de aanleg van een rozentuin met een permanente rozenshow. Grondeigenaar Jan van Selm stelde een stuk grond beschikbaar aan de nieuw aan te leggen laan. De heer Abbing, een bekend kweker en hovenier in de gemeente Driebergen, maakte het ontwerp dat tot op heden te bewonderen valt.

Het is een lust voor het oog. De rozen staan er mooi bij. ,,Ik heb er geen verstand van hoor", geeft mevrouw De Jong grif toe. ,,Maar ik wandel graag even een rondje langs de rozen. Het is een plekje dat rust uitstraalt." De aanwezige werklui trekken zich weinig aan van het gesprek. Zij zijn druk met het onderhoud van de tuin. Als het tijd is om wat te rusten, drinken ze hun koffie op één van de bankjes in het rosarium. De zon doet de rest van het werk. Er zijn minder prettige manieren denkbaar om de koffiepauze door te komen. Sommige buurtbewoners fietsen langs het rosarium. Ogenschijnlijk zonder aandacht voor de pracht die het te bieden heeft. ,,Iedereen heeft haast", merkt mevrouw De Jong op.

ONDERHOUD ,,Het rosarium is en blijft een mooie plek in Driebergen", vindt ook Bram Brinkman van Tuinwijk Sterrebosch. Volgens de inwoner van de wijk zou het goed zijn als het parkje weer in oude glorie zou kunnen worden hersteld. ,,Daar heb ik afgelopen jaar met burgemeester Frits Naafs over gesproken", zegt hij. ,,Daartoe is er enige tijd een verhoogd onderhoudsniveau doorgevoerd, maar wegens geldgebrek is dat per januari jongstleden weer komen te vervallen. Jammer, want deze plek is een pareltje."

,,De Heidetuin", zegt mevrouw De Jong. ,,Dat was vroeger ook zo'n prachtig gebied. Het is belangrijk dat dit soort plekken blijven bestaan. Er wordt al veel gebouwd en dan gaan vaak de bijzondere plekken verloren. Dat vind ik jammer. Driebergen is altijd een bijzonder mooi dorp geweest. Ik hoop dat dat nog lang zo zal blijven."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie