Afbeelding
Google Maps

Heuvelruggers zonder nationaliteit in de knel

27 juni 2019 om 12:02 lokaal

HEUVELRUG De gemeente weet nog niet op welke manier de rechtspositie van 34 inwoners zonder nationaliteit verbeterd kan worden. Meerdere grote gemeenten willen niet langer op het rijk wachten en zoeken zelfstandig naar een oplossing voor een vergeten groep inwoners. Utrechtse Heuvelrug kijkt de kat nog even uit de boom. Burgemeester Frits Naafs zegt dat hij ontwikkelingen elders nauwlettend in het oog houdt.

Michiel Schaaij

LEGAAL In totaal zijn er zo'n 10 duizend mensen die geen  nationaliteit hebben, maar wel in Nederland zijn geboren en hier legaal verblijven. Die groep valt langdurig tussen wal en schip, want zonder officieel geregistreerde nationaliteit kunnen de betrokken inwoners bijvoorbeeld geen legaal werk vinden, geen bankrekening openen en geen reisdocumenten aanvragen. Ook het aanvragen van het Nederlanderschap is er voor hen niet bij.

STAATLOOS Als tijdelijk bedoelde, administratieve oplossing zijn deze inwoners in de digitale kaartenbak van gemeenten opgenomen onder de noemer 'nationaliteit onbekend'. Landelijke wetgeving om hun positie te verbeteren laat al jaren op zich wachten. Een aantal grote gemeenten wil de vergeten groep nu erkennen al 'staatloos', waardoor de betrokkenen meer rechten krijgen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie