Met een speciale rolstoel vormen oneffenheden, zand en hellingen geen belemmering om van de natuur te genieten.
Met een speciale rolstoel vormen oneffenheden, zand en hellingen geen belemmering om van de natuur te genieten. Off the Road Wheel Systems

De natuur in met een robuuste rolstoel

25 juli 2019 om 06:24 Natuur en milieu

LEERSUM Het rolstoelpad op het Leersumse Veld werd onlangs geopend. Een aantal Leersumers onderzoekt nu de mogelijkheid voor mindervaliden om met speciale (e)rolstoelen verder van de gebaande paden te gaan, zodat de meeste natuur op de Utrechtse Heuvelrug binnen handbereik komt.

Edith Hazelzet

Toen vorig jaar door Staatsbosbeheer het idee werd gepresenteerd om een rolstoelpad aan te leggen, werd dit uitgebreid besproken bij 'Achter De Kaap'. Een aantal deelnemers vond het jammer dat er zoveel geld zou worden gestoken in een verhard pad van drie kilometer, terwijl je voor hetzelfde geld een paar of-the-road-rolstoelen zou kunnen aanschaffen waarmee je overal in de natuur terecht kunt.

JUTTER Bob Hartog vertelde enthousiast over de tochten die hij maakte met zijn moeder in een zogenaamde Jutter Wombat. Dat is een robuuste rolstoel met grote luchtbanden die vaak aan stranden verhuurd wordt. Hij was zeer te spreken over het gemak van het lenen, soms gesubsidieerd door gemeenten, en het rijden ermee. Fysiotherapeut Frans van Wijk, Ria Laauwen en Johan Eggink, die in een rolstoel zit, besloten om zich samen met Hartog te verdiepen in de mogelijkheid om dergelijke rolstoelen op de Utrechtse Heuvelrug ter beschikking te stellen.

E-ROLSTOEL Er werd contact opgenomen met boswachter Corine Koreman om dit alternatieve idee te bespreken. Hartog: ,,Haar reactie was positief, alleen het traject voor de aanleg van het rolstoelpad was al in gang gezet en zou worden uitgevoerd zoals gepland." Ondertussen regelde Hartog in het voorjaar een demonstratie bij de Veldschuur van Staatsbosbeheer door producent Off the Road Wheel Systems uit Oosterhout. Zij lieten de werking zien van de net door hen ontwikkelde elektrisch aangedreven variant van de bekende strandrolstoel. ,,Alle aanwezigen waren onder de indruk van de mogelijkheden. Het is nog makkelijker om erop uit te gaan, want ook hellingen vormen met de e-Jutter geen probleem. Degene die met je mee is, kan lekker meewandelen want hij gaat maximaal vijf kilometer per uur", vertelt Hartog.

Hij sprak verder met het Vakcollege Maarsbergen, om te peilen of hun techniekleerlingen wellicht betrokken kunnen worden bij het onderhoud van toekomstige off-the-road-rolstoelen op de Heuvelrug. Ook hier een enthousiaste reactie. Vakantiepark Molecaten Ginkelduin staat ervoor open om een verhuurlocatie te worden, wanneer het plan uitgewerkt is. Parkmanager Jan-Willem Dekker: ,,Het zou een mooie aanvulling zijn voor onze gasten in de aangepaste bungalows. Dan kunnen zij zo vanaf ons terrein het Leersumse Veld op."

GRAAG REACTIES De verhuur van de rolstoelen is gemeengoed langs de kust en op de Waddeneilanden, bij strandtenten en bezoekerscentra. Alle uitleenpunten staan op de website offtheroadwheels.nl. In de binnenlanden van Nederland zijn er slechts enkele te vinden. ,,Je zou denken dat er genoeg mindervaliden zijn, die ook graag bos en heide bezoeken. Wij willen, voordat we ons verder inzetten om dit plan te realiseren, graag weten wat de doelgroep ervan vindt en of er inderdaad behoefte aan is." Reacties op het idee zijn welkom op struinrolstoelen.uh@xs4all.nl. Over de opzet van verhuurpunten werd van gedachten gewisseld met Cor Kranenburg van Cube Store Leersum, die zelf zijn (e)fietsen breed over de Heuvelrug wil inzetten. Hartog ziet ook veel in het systeem van de uitleen van OV-fietsen. ,,Je ziet dat steeds breder opduiken, bij ziekenhuizen bijvoorbeeld. Het uitleensysteem is er en de hardware ook, de NS is de volgende op ons lijstje om mee te spreken."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie