Hier zijn de geadviseerde oversteekplaatsen voor voetgangers aan de Koenestraat duidelijk te zien
Hier zijn de geadviseerde oversteekplaatsen voor voetgangers aan de Koenestraat duidelijk te zien Wilco Willemse

'Op gezette tijden erg druk in onze dorpen'

12 januari 2020 om 07:45 Verkeer en vervoer

AMERONGEN De Protestants Christelijke Ouderen Bond houdt dinsdag 14 januari vanaf 14.30 uur een themabijeenkomst in De Ark, aan de Imminkstraat 11 in Amerongen. Wijkagent Arend Jan van Hattum zal daar ook aanwezig zijn om belangstellenden uit te leggen wat er veranderd is in de huidige verkeerswet- en regelgeving. Hij doet dat aan de hand van een paar typisch Amerongse verkeerssituaties. Niet alleen leden zijn uitgenodigd, iedereen, jong of oud en lid of geen lid is welkom.

Wilco Willemse

Het hedendaagse verkeer is druk en snel, wat vaak tot veel prikkels leidt voor de verkeersdeelnemers. Wijkagent Van Hattum: ,,Regels zijn eigenlijk al jaren hetzelfde, maar het verkeer is wel heel anders van samenstelling. Het is in onze dorpen op gezette tijden druk met veel forenzen en vrachtverkeer en zeker in Amerongen ook veel fietsers en wandelaars."

BEHOORLIJK WAT VERANDERINGEN Hij vervolgt: ,,Ook zijn lang niet alle wegen even goed toegerust om deze drukte te verwerken, met soms hachelijke situaties als gevolg. De drukte rondom de Jumbo en de rest van de Koenestraat zijn daar goede voorbeelden van. Daar zijn afgelopen tijd behoorlijk wat veranderingen geweest om de verkeersveiligheid te verbeteren. Maar ook de beperkte ruimte in het oude dorp en het vele toerisme daar leidt tot lastig in te schatten verkeerssituaties."

BELIJNING Van Hattum wijst ook op het aanbrengen van belijning en borden: ,,Daar kan ik als agent niks aan doen, dat ligt bij gemeente of provincie. Op sommige kruisingen van de Koenestraat kom je bijvoorbeeld niet officiële belijning tegen, die voor voetgangers geadviseerde oversteekplaatsen aangeven. Dat kan voor verwarring zorgen. Hetzelfde zie je op sommige provinciale wegen, waar dubbele belijning met een kleur er tussen iets zegt over de regels ter plaatse."

advertentie
advertentie