Renée Tiemstra, manager van de bibliotheek Z-O-U-T, roept mensen op om te helpen verhuizen naar deze nieuwe plek.
Renée Tiemstra, manager van de bibliotheek Z-O-U-T, roept mensen op om te helpen verhuizen naar deze nieuwe plek. Victor Schutijser

Bieb Driebergen terug op oude stek

27 december 2019 om 11:21 Maatschappelijk

DRIEBERGEN Maandag 20 januari is het zo ver, dan opent de Driebergse Bibliotheek haar deuren weer op de oude plek, boven de Albert Heijn op Hoofdstraat 164. De afgelopen vijf jaar zat de bibliotheek aan de Buzziburglaan, in het Oude Postkantoor, die locatie sluit op donderdag 2 januari zijn deuren.

Victor Schutijser

De bibliotheek verhuist terug naar de oude plek, maar dat betekent niet dat de oude situatie terugkeert. De eerste verdieping van het gebouw is helemaal verbouwd. Er zijn kantoorruimtes gemaakt, er is een grote keuken geïnstalleerd en er is een ruimte gemaakt voor een nog te vinden huurder.

,,De ruimte aan de Buzziburglaan is gewoon te klein. Daarnaast is het Sociaal Dorpsteam uit zijn jasje gegroeid en zat die al op meerdere locaties. Met de verhuizing terug naar de Hoofdstraat kunnen voor het Sociaal Dorpsteam die extra locaties weg. Ook de medewerkers achter de schermen werkzaam voor educatie, coördinatie, taalhuis en programmering bij de Bibliotheek Z-O-U-T zaten verspreid over diverse bibliotheken en krijgen nu samen een bureau in Driebergen", licht Tiemstra toe.

SOCIALE DORPSTEAMS ,,De sociale dorpsteams komen in een van de kantoren, op dezelfde verdieping als de bibliotheek. Het is wenselijk dat beiden bij elkaar zitten en onze huur is gekoppeld", vertelt Renée Tiemstra, manager van de Bibliotheek Z-O-U-T. Ook de kantoorplekken van de bibliotheek uit Maarn en Amerongen krijgen een nieuwe plek in het Driebergse pand.

Al met al zal de bibliotheek na de verhuizing minder huur betalen dan nu nog het geval is. In de nieuwe opstelling krijgt het bibliotheekgedeelte ook weer meer ruimte, al is dat niet zoveel als het vijf jaar geleden was.

De huidige locatie van de Driebergse bieb aan de Buzziburglaan is te klein geworden, op de nieuwe plek is meer ruimte voor ontmoeting. ,,De bibliotheek is altijd druk, de leestafels zitten vaak vol. We merken dat er behoefte is aan de sociale functie, een kopje koffie en even wat lezen. Op de Hoofdstraat is daar meer ruimte voor", aldus Tiemstra.

Terug verhuizen naar dit pand had Tiemstra vijf jaar geleden nooit gedacht. ,,Een van de redenen om destijds te verhuizen was het slechte onderhoud aan het pand en de te hoge huur, dat is nu aangepakt." Naast de verbouwing op de verdieping waar de bibliotheek en de dorpsteams komen, is de lift en de entree al aangepakt.

EXTRA HUURDER Met de verbouwing is er plek gekomen voor een extra huurder op de eerste verdieping. ,,We hopen op een partner die past bij de bibliotheek en de sociale dorpsteams, het is nog even afwachten wie onze buur wordt", aldus Tiemstra.

Duurzaamheid is bij de verhuizing erg belangrijk. Bij de verhuizing wordt zoveel mogelijk meegenomen vanuit het 'Oude Postkantoor', zo krijgen de oude balie en werkplekken een nieuwe plek en worden alle boekenkasten opnieuw geplaatst.

HELP VERHUIZEN Als lezer is het mogelijk om te helpen met verhuizen, daarvoor is de leentermijn verlengd tot zes weken. ,,We gaan twee weken dicht in verband met de verhuizing, dus neem ruim boeken mee! Dan is er genoeg te lezen en hoeven wij minder in te pakken. Inleveren mag dan op de nieuwe locatie, doordeweeks geopend van 10.00 tot 17.00 uur en zaterdags van 10.00 tot 13.00 uur. In de weken dat de Driebergse bibliotheek dicht is mogen boeken ook bij andere Z-O-U-T locaties worden ingeleverd in bijvoorbeeld Doorn of Maarn. Gereserveerde boeken liggen klaar in Doorn", vertelt Tiemstra.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie