De 10-jarige Stijn Troost uit Driebergen lijkt geboren voor het ondernemerschap.
De 10-jarige Stijn Troost uit Driebergen lijkt geboren voor het ondernemerschap. Cornelis Troost

Nooit meer hockeyspullen kwijt door oplossing Stijn (10)

18 september 2019 om 11:44 Hockey

DRIEBERGEN Als het aan de 10-jarige Stijn Troost uit Driebergen ligt raken hockeyers nooit meer hun hockeystick kwijt. Een simpele sticker of hanger is volgens hem de oplossing. Hockeyclub Shinty is enthousiast en gaf hem de ruimte voor een stand tijdens het seizoensopeningstoernooi.

Hubert van Zanten

Het is een bekend probleem voor elke hockeyclub. Spullen die na een wedstrijddag worden achtergelaten. Na een seizoen ligt het opberghok vol met hockeysticks, jassen, tassen etc. Een probleem voor de clubs, want wat moet je ermee? Maar ook een flinke kostenpost voor degene die zijn spullen is kwijtgeraakt. Een hockeystick kost al gauw honderd euro.

SCHOOLOPDRACHT Stijn zit samen met zijn jongere broer op Chr. basisschool Coolsma. Voor de meivakantie kreeg zijn broer de opdracht om een ondernemersplan te bedenken. Vader Troost leek het een goed plan om beide zoons erbij te betrekken. ,,Ik speel bij hockeyclub Shinty in de D4 en ik bedacht mij toen dat er vaak spullen kwijtraakten op de club. Toen ging ik dat verder uitzoeken en op een site kwam ik speciale stickers tegen die je makkelijk met een mobiele telefoon kan uitlezen", zegt Stijn. Een naam voor het bedrijfje was snel gevonden: 'Tag It'. Stijn raakt steeds enthousiaster en ging het verder uitwerken. ,,Ik vind het leuk om zelf te doen en alles zelf te maken. Een paar jaar terug maakte ik samen met mijn vrienden in Palmstad een krantje en die verkochten we voor een euro." Het ondernemerschap is voor Stijn dus niks nieuws.

In de stickers zit een NFC-chip. Dat is dezelfde techniek waarmee de OV-chipkaart werkt of mobiel betalen. Het verschil is dat er bij de chips die Stijn gebruikt geen ingewikkelde beveiliging zit. De informatie op de chips kan beschreven worden. ,,Ik zet er de naam in en een telefoonnummer. Als de hockeystick dan kwijtraakt, kan iedereen met een mobiele telefoon simpel de sticker uitlezen en de persoon bellen dat zijn stick gevonden is. Voor clubs is dat ook handig, want de keeperstassen of de cornermaskers zijn veel geld waard." Omdat nu de meeste mobiele telefoons ook NFC kunnen uitlezen komt Stijn precies op het juiste moment met zijn idee. ,,Tijdens de seizoensopening van Shinty werd ik geïnterviewd door Hart van Nederland", vertelt Stijn. ,,Al die aandacht is leuk en ik kreeg een celebrity-ontvangst bij mijn vrienden na de uitzending. Soms herkennen mensen mij op straat."

NICHE Het bestuur van Shinty zag het idee van Stijn ook zitten en de hockeyclub is zijn eerste grote klant. Alle keeperstassen en cornermaskers worden 'getagd', maar Stijn wil verder. ,,Ik wil graag alle hockeyclubs van de Utrechtse Heuvelrug als klant." Stijn kiest er bewust voor om alleen hockeyclubs te doen. ,,Dan ben ik duidelijker voor mijn klanten en ik begrijp wat zij willen." Dat het een goed idee is kwam Stijn snel achter. ,,De dag nadat we 'Tag It' hadden uitgebracht verloor mijn broertje zijn stick. Gelukkig vonden we hem terug en thuis hebben we de stick getagd." Info: tag-it.jouwweb.nl

advertentie
advertentie