Afbeelding
Wouter van Dijk

Heuvelrugcollege wacht op signalen van inwoners voor autovrije dag

16 oktober 2019 om 14:38 Verkeer en vervoer

HEUVELRUG Het hangt van de inwoners af, of Utrechtse Heuvelrug een autoloze zondag krijgt of niet. Volgens wethouder Hans Waaldijk (Open) wacht het college op signalen uit de samenleving. In de Tweede Kamer pleiten de fracties van GroenLinks en de ChristenUnie voor de invoering van een autovrije dag. Gemeenten zouden daar op vrijwillige basis bij kunnen aanhaken. 

Michiel Schaaij

Het college zal niet het voortouw nemen, zegt Waaldijk, maar B en W wijzen het plan van de Tweede Kamerfracties niet bij voorbaat af. Waaldijk vindt dat de mooiste initiatieven vanuit de samenleving zelf komen en niet van bovenaf worden opgelegd. Hij wijst daarbij onder andere op de recente acties om Utrechtse Heuvelrug plasticvrij te maken. 

HERINNERINGEN Wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) zegt mooie herinneringen aan de autoloze zondagen uit 1973 te hebben. Het plan voor een hernieuwde autovrije zondag werd eerder deze week door Tweede Kamerleden Suzanne Kröger (GL) en Carla Dik-Faber (CU) tijdens een begrotingsbehandeling gepresenteerd. 

GEÏNSPIREERD In een toelichting tegenover dagblad Trouw vertelden ze geïnspireerd te zijn door de recente autoloze zondag in de Britse hoofdstad Londen. Ook in verschillende andere West-Europese landen wordt jaarlijks aan het einde van september zo'n autovrije dag georganiseerd. Kröger en Dik-Faber benadrukten dat ze geen dwingend, landelijk autoverbod willen opleggen. Ze rekenen op vrijwillige medewerking van zowel gemeenten als automobilisten. 

NIET PASSIEF De afwachtende houding van het Heuvelrugcollege hoeft niet als 'passief' worden uitgelegd. Burgemeester Frits Naafs zegt dat B en W altijd proberen om zelf terughoudend te zijn met het autogebruik. ,,Als we bijvoorbeeld naar een regionaal overleg gaan, doen we dat zoveel mogelijk met het openbaar vervoer of gezamenlijk in één auto." Binnen de gemeente zelf worden burgemeester en wethouders vaak op de fiets gesignaleerd.  

advertentie
advertentie