Afbeelding
Lex van Lieshout / ANP XTRA

Ozb-stijging minder groot

12 november 2019 om 06:13 Politiek

HEUVELRUG De Onroerendezaakbelasting (Ozb) gaat niet met 17,5 procent, maar met 12,5 procent omhoog. Om dat te betalen, moet de gemeente 100.000 euro extra bezuinigen op de eigen inkoop. Bovendien gaat de politieke ingreep ten koste van het begrotingsoverschot. Dat is de uitkomst van het raadsdebat van maandagavond. 

Michiel Schaaij

Het besluit kwam tot stand na moeizaam overleg en een langdurige schorsing van de vergadering. De vurige wens van de VVD om huizenbezitters niet voor de financiële problemen van de gemeente te laten opdraaien, leefde ook bij het CDA en BVHlokaal. Het drietal werd door de SGP aan een meerderheid geholpen.

INGREEP Tot een eensgezind oordeel kwam de Heuvelrugpolitiek maandag echter niet. Zo wilde collegepartij Open niet instemmen met de verzachting van de Ozb-verhoging. ,,Het lijkt sympathiek", aldus raadslid Karel de Wit, ,,maar ieder uitstel van die ingreep leidt op langere termijn juist tot een grotere ingreep." De Wit moest zich ,,met pijn in het hart" bij de meerderheid neerleggen. 

NIET TROTS D66 en de ChristenUnie toonden zich aanvankelijk bereid om de begroting van het college zonder aanpassingen te steunen. Opvallend genoeg zijn juist deze twee partijen niet in het college vertegenwoordigd. ,,Ik ben niet trots op deze begroting, maar we hebben het aan onszelf te wijten dat we een grote schuld hebben", aldus Dick Karssen (CU). ,,Daar moet wat aan gebeuren en dat betekent dat we offers vragen."

KLIMAAT D66-fractieleider Karin Oyevaar vindt dat de lasten voor inwoners te hoog zijn, maar volgens haar lag de focus van het raadsdebat te veel op de verhoging van de Ozb. Oyevaar pleitte ervoor om vóór de financiële debatten van volgend jaar een raadsvisie te ontwikkelen, waarin ook aandacht is voor bijvoorbeeld het instandhouden van voorzieningen, het klimaatprobleem en het fietsbeleid. 

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie