Afbeelding
Dorpsjournalist.nl

Subsidiepotje duurzaamheid gaat niet door; D66 met lege handen

15 oktober 2019 om 12:24 Politiek

HEUVELRUG Er komt definitief geen subsidiepotje voor duurzame initiatieven in de gemeente. Ondanks eerdere afspraken wordt D66 daarmee een genoegdoening voor het verlies van een wethouderspost ontnomen. De afwijzing hing al een tijdje in de lucht, maar het definitieve besluit viel tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdagavond.

Michiel Schaaij

Het college wilde 80.000 euro per jaar beschikbaar stellen voor een lokaal duurzaamheidsfonds. Daarmee zouden duurzame projecten uit de samenleving een steuntje in de rug krijgen. Het geld voor het fonds kwam beschikbaar toen D66-wethouder Jan Willem van Dongen in 2017 om gezondheidsredenen aftrad. Zijn portefeuille werd verdeeld over de andere leden van het vorige college en daardoor viel D66 buiten de bestuursboot.

POLITIEKE WIL D66 vindt dat het besluit van donderdag ,,volstrekt geen recht doet aan de afspraken. Het gebrek aan politieke wil is onbegrijpelijk en bijzonder teleurstellend", aldus fractievoorzitter Karin Oyevaar. Ze kreeg bijval van SGP-er Gert-Jan van den Brink, die zei te betreuren ,,dat de oorspronkelijke doelstelling om zeep werd geholpen". 

KORTE METTEN Diens partijgenoot en commissielid Gijsbert Doornenbal maakte op Twitter korte metten met het raadsbesluit. ,,Tot zover een betrouwbare politiek", aldus Doornenbal. Ook het CDA en de ChristenUnie maakten door middel van stemverklaringen hun ongenoegen kenbaar. Het overgebleven salarispotje van wethouder Van Dongen blijft nu op initiatief van de VVD en BVHlokaal en met steun van de fractie Open in de algemene reserve.

advertentie
advertentie